У Музеї хліба, відкритому у 1984 році, в історико-хронологічній послідовності показано розвиток вітчизняного хліборобства і хлібопекарства від найдавніших часів до сьогодення. У п’ятнадцяти розділах музею представлені всі технологічні процеси землеробства і випічки хліба, відслідковується річний цикл хліборобських робіт селянської родини, відтворені умови побуту і праці хліборобів XIXст.; аналізуються впливи політичних подій на розвиток хліборобства; пропагуються досягнення агрономічної і селекційної наук.
До музейного комплексу, що займає територію близько 3 га, входять: експозиційний павільйон, хата селянина-хлібороба (с. Кунцеве Новосанжарського району Полтавської області), три комори для зберігання запасів зерна (с. Яхники і с. Вишневе Лохвицького району Полтавської області, Подільський район м. Києва) вітряний млин ( с. Мірча Бородянського району Київської області), майстерня з виготовлення жорнових каменів та відкритий виставковий майданчик, де представлена сільськогосподарська техніка кінця XIX-XXст. (зокрема, ґрунтообробні знаряддя праці, унікальна колекція плугів, військово-польова пекарня, механізований молотильний тік і «крилатий хлібороб» - «АН-2».
В експозиції, побудованій відповідно до профілю та призначення споруд, розміщено близько 3 тисяч експонатів: колекція реліктової пшениці; керамічний посуд давньоземлеробських культур, який використовувався для зберігання і приготування зернових; знаряддя праці хліборобів і пекарів, хліборобські вироби, фотодокументальні матеріали, мистецькі твори на хліборобську тематику тощо.
Щороку Музей хліба організовує і проводить святкування Масляної. Двері музею завжди гостинно відчинені для всіх, хто бажає глибше ознайомитися з благородною працею хлібороба.