29 січня 2019 р. о 12 годині у Меморіальному музеї Г.С.Сковороди (будинку колишнього Переяславського колегіуму) за адресою м. Переяслав-Хмельницький, вул. Сковороди, 52, відбудеться відкриття виставки «Хрести України: Північ».

Єдиний в Україні і Східній Європі Музей Хреста, за підтримки програми міського голови м. Дніпро Бориса Філатова «Культурна столиця» представить понад 1100 експонатів з північних областей України – Київської, Чернігівської й Житомирської. Від часів Хрещення Русі через епоху Великого князівства Литовського і козацьку добу до початку ХХ століття. Переплетення християнського й язичницького, хрестики полян, сіверян й деревлян, місцеві особливості хрестів і багато чого іншого…

З самого початку Русь – це князівства Київське, Переяславське й Чернігівське. І ми показуємо саме її – від давнини і через козацьку добу майже до сьогодення.

Виставка знаходилася в Софії Київській і під час Об’єднавчого Собору Православної Церкви України, і під час надання Україні Томосу про автокефалію. І цей відгомін, цей дух величних для нашої країни подій ми пропонуємо переяславцям і гостям міста.

Виставка триватиме з 29 січня по 17 червня 2019 р.