У МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ВІДКРИТО ВИСТАВКУ «АХЕОЛОГІЧНІ СТОРІНКИ ГАЛИНИ БУЗЯН: КОЛОМИЙЩИНА ІІ»

У Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» співробітниками науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав» створено виставку «Археологічні скарби Галини Бузян: Коломийщина ІІ». Її приурочено до 70-ліття від дня народження археологині, музеєзнавця та пам’яткоохоронця Переяславського краю – Галини Миколаївни Бузян. На теренах переяславського музейництва науковиця працює вже більше 47 років. Із них 32 роки вона плідно й натхненно співпрацювала з Героєм України, Будівничим музеїв Михайлом Івановичем Сікорським. За час професійної кар’єри вона виступила організатором та учасником багатьох експедицій по вивченню спадщини трипільців-землеробів на теренах Середнього Подніпров’я та Подністров’я. Особлива сторінка її археологічного життя розкопки трипільського поселення Коломийщина ІІ. Історія, результати та матеріали цих досліджень і складають основу пропонованої виставки.

17 лютого 2022 р. у музейній залі відбулась презентація даної виставки. Участь у заході взяли колеги-археологи з Києва – Михайло Відейко та Наталія Бурдо, науковці НІЕЗ «Переяслав», друзі й знайомі Галини Миколаївни та представники переяславської громади. На початку презентації з вітальним словом до ювілярши звернувся генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич. Він подякував Галині Миколаївні за багаторічну сумлінну працю в Заповіднику та побажав подальших успіхів у її наукових пошуках та музейній діяльності. У подальшому її вітали та поділилися спогадами про співпрацю з нею колеги-археологи, музейні працівники та ті хто працював разом із нею в переяславських музеях у попередні роки. З археологічною діяльністю  Галини Бузян присутні ознайомились через матеріали, що демонструються на виставці, а її музейний доробок висвітлювався через демонстрацію світлин.

У ході заходу також було презентовано науково-довідкове видання про дослідницю: «Галина Бузян – талановита археологиня, музеєзнавець та пам’яткоохоронець Переяславського краю». Його авторами-упорядниками стали співробітники археологічних підрозділів Заповідника – Дмитро Тетеря, Олександр Прядко та Валентина Білоусько. Музичне вітання для Галини Миколаївни у честь ювілейної дати прозвучало від викладача Переяславської ЗОШ №2, відомого на Переяславщині співака та музиканта – Владислава Брика.

Виставка буде відкрита для огляду в Музеї трипільської культури з 17 лютого до 1 квітня 2022 р. Музей працює: з 9 до 17 години; вихідні дні: понеділок, вівторок.

Завідувач НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»                         Дмитро Тетеря