Сьогодні за вікном ХХІ ст., але до цього часу весняне свято Пасхи у всіх українців асоціюється із обрядовим великоднім хлібом. Він має особливе значення, бо символізує духовне очищення та просвітління людини.
Нині не кожна господиня може спекти справжню паску, адже для цього потрібно мати кулінарний хист. Для тих, у кого немає часу або бажання поратися біля тіста, Переяславський хлібозавод (ТОВ «Миза») пропонує широкий асортимент готових виробів різної ваги та наповнюваності. Їх реалізують як у фірмових магазинах цього підприємства та «Молопродукту», так і в роздрібній торгівлі. Останніми роками продають також у Києві, Борисполі, Березані, Золотоноші та інших населених пунктах.
У 1999 р. хлібозавод уперше почав пробний випуск пасок святкової, подільської, славутицької, великодньої, горіхової, «Райдуги», «Ромашки» з начинкою, весняної, «Писанки» та хрещатої. Вони користувалися в населення величезним попитом, оскільки могли задовольнити їх потреби: були ароматними й смачними, виглядали привабливо.
Паски на підприємстві починають випікати за 5-6 днів до свята, для того щоб задовольнити смаки якомога більшої кількості покупців. Ці запашні рум’яні вироби оздоблені різнокольоровою кондитерською присипкою й фасовані у святкові целофанові обгортки. Їх виготовляють щороку близько 5-6 тисяч.
2016 р. працівники кондитерського та хлібопекарського цехів вирішили порадувати переяславців, тому вперше випустили партію пасхального хліба за домашньою рецептурою. Асортимент у порівнянні з попередніми роками не змінився. У 2021 р. працівники хлібозаводу приготували три види пасхальної випічки: «Паска здобна», кекс із шоколадною глазур’ю та кекс «Щедрий». У виготовленні пасок використовують тільки натуральні інгредієнти: борошно, цукор, свіжі яйця, сухе молоко, маргарин, ванілін, родзинки та дріжджі. Тісто замішується у великому чані на 100 кг борошна. Після цього його викладають у форми й відправляють у парові камери на півгодини, щоб підійшло. Тільки після цього заготовки встановлюють у камери-пекарні для випічки. Наприкінці прикрашають паски глазур’ю та кольоровою присипкою. За смаковими якостями така паска зовсім не відрізняється від домашньої.
Колектив Переяславського хлібозаводу щороку намагається удосконалити рецепти, щоб і надалі радувати своїх покупців смачними виробами.
Молодший науковий співробітник Музею хліба Валентина Шакула
http://niez.com.ua/museums/entsyklopediia-zapovidnyka/istorychnyi-kalendar/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C/2786-paski-pereyaslavskogo-khlibozavodu.html#sigProIddad7871860