ВОЇНИ-АРТИЛЕРИСТИ СЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ ПРО ІСТОРІЮ СТВОРЕННЯ МУЗЕЮ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ СЕРЕДНЬОЇ НАДДНІПРЯНЩИНИ

ВОЇНИ-АРТИЛЕРИСТИ СЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ ПРО ІСТОРІЮ СТВОРЕННЯ МУЗЕЮ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ СЕРЕДНЬОЇ НАДДНІПРЯНЩИНИ

Згідно з планом занять з національно-патріотичного виховання військовослужбовців 43-ї окремої артилерійської бригади, що розташована в с. Дівички, 16 липня 2018 р. завідувачем науково-дослідного відділу «Музей хліба» Жам Оленою Михайлівною було прочитано лекцію «Перший вітчизняний музей-скансен».

Під час лекції слухачі дізналися про історію створення та перші роки діяльності Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав» – першого на території України скансену. Розповідь розпочалася з визначення терміну «скансен» (так називали перший у світі музей під відкритим небом, відкритий у 1891 р. в Швеції), який нині є синонімом етнографічного комплексу або музею на відкритому повітрі. Лектор розповіла як виникла ідея створення переяславського скансену і про людей, які сприяли втіленню її на практиці. Військових коротко ознайомили із діяльністю етнографічного відділу (1958-1963 рр.) Переяслав-Хмельницького державного історичного музею на території Михайлівської церкви, який став основою для становлення Переяславського музею під відкритим небом. У ході лекції слухачі дізналися про складності із виділенням земельної ділянки для музею та перевезенням пам’яток. Лектор акцентувала увагу на тому, що значну допомогу у створенні скансену надавала громадськість міста, навчальні заклади, організації та підприємства, пожежна та військова частини. Також співробітник музею розповіла про особливості озеленення та благоустрою музейної території. Розповідь супроводжувалася демонстрацією світлин. На завершення лектор зазначила, що Переяслав-Хмельницький Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини є великим надбанням історії та культури України, однією з найбагатших скарбниць самобутньої народної архітектури та побуту жителів наддніпрянських сіл ХІХ – поч. ХХ ст. і запросила слухачів відвідати це дивовижне місце й на власні очі побачити потопаючі в зелені біленькі хати під очеретяними стріхами, крилаті вітряки, прадавні церкви.

Завідувач НДВ «Музей хліба»                                                                                            О.М. Жам