З 11 липня 2020 року в Меморіальному музеї академіка В.Г.Заболотного починає працювати виставка «Спогади зі сховку». На ній представлено світлини із родинного фотоальбому Вербицьких-Рябчевських-Качинських, що належить до фондової колекції Національного історико-етнографічного заповідника «Переялав».

Власницею даного фотоальбому була Марія Миколаївна Рябчевська-Качинська, чий давній рід несе в собі генетичну пам'ять козаків, борців за свободу від монаршої тиранії та безліч геніїв від музики, літератури та художнього мистецтва.

Із найстарших представників даного роду в сімейному архіві збереглося фото рідної бабусі Марусі та Колі Рябчевських по материній лінії – Марії Петрівни Вербицької (Левітової). Аналогічна світлина зберігається і в альбомі рідної тітки власниці Катерини Миколаївни Хлєбнікової. Вціліло також єдине фото прабабусі Неоніли Йосипівни Порскалової, на якому Марія Миколаївна власноруч написала: «папа сидит, дядя Вова, их бабушка Неонила Осиповна».

Про Володимира Юрійовича, найстаршого з братів батька власниці, збереглося небагато інформації: (15.05.1860 - ?) - художник, педагог. Навчався в Київській прогімназії, в 1878 р. став випускником Колегії Павла Галагана (4 вип.), спочатку слухав лекції математики в Київському університеті, згодом перевівся в Художню академію, яку закінчив із званням художника. Під час навчання в академії відвідував педагогічні курси з малювання. З 1895 р. викладав малювання в Колегії Павла Галагана і ще кількох київських навчальних закладах: 1-й чоловічій гімназії, Реальному училищі.

Про наймолодшого брата - Сергія Юрійовича Рябчевського – ніяких біографічних даних, нажаль, не збереглося, а от про єдину доньку в родині Рябчевських-старших – Лідію Юріївну -  відомо, що вона також була талановитою художницею. Кілька років тому було випадково знайдено кілька її робіт, на одній з яких навіть виявився дарчий напис: «Горячо любимому Колюне отъ сестры Лиды Рябчевской. Копія съ картины Васильева, находящейся въ саратовскомъ Радищевскомъ музее».

Про дідуся та бабусю по батьковій лінії власниці альбому відомо дуже мало. На одному з фото дідуся на звороті є підпис: «Герой севастопольской дедушка Юрий Александрович Рябчевский».  Марія Василівна була також хрещеною матір’ю Колі Рябчевського, що було звичайною практикою для того часу.

Батько Марусі – Микола Юрійович Рябчевський – був талановитим скрипалем та викладав музику. Великий відсоток фото в альбомі належить зображенням матері Марії Качинської – Варварі Миколаївні Рябчевській (Вербицькій), найдавніші з яких датуються кінцем 1860-х - початком 1870-х років, кілька наступних датуються 1878 р.– період навчання Варвари у Смольному інституті благородних дівчат. Найпізніші – 1890 - рік напередодні одруження з Миколою Юрійовичем Рябчевським.

Ряд зображень з даного альбому належить сестрі Варвари Рябчевської – Софії Вербицькій. Про її діяльність відомо лише те, що тривалий період Софія Миколаївна завідувала майстернею жіночого рукоділля в Петербурзькому училищі для дітей-сиріт.

Чи не найбільша кількість зображень в родинному альбомі належить молодшому брату Марії Качинської – Колі Рябчевському (1896-1920). Юнак навчався в 1-ій Київській гімназії, а далі, за вимогою батька, вступив на юридичний факультет київського університету. Коля ріс дуже активним, мав гарний музичний талант, навчався теорії та композиції музики у самого Р. М. Глієра та мріяв стати відомим композитором, але доля вирішила інакше. В історію музичного мистецтва увійшло лише два його твори: вальс «Lirik» та марш «Вступ до Львова». Цікаво те, що малюнки на обкладинку до цих нот створила Лідія Рябчевська. Незважаючи на велику різницю у віці, дуже теплі стосунки були у Колі  з двоюрідним братом Велімиром (Віктором) Хлєбніковим. Саме йому відомий поет-футурист присвятив своє есе: «Коля был красивый мальчик…».

Також в альбомі є кілька світлин Бориса Качинського, з яким у 1915 р. одружилася Маруся Рябчевська, його старшої сестри Тамари та брата Лева, які також представлені на виставці.

Старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав»                Костенко Н.В.

спогади_новый_размер.jpg