13 ЖОВТНЯ НАРОДИВСЯ МИХАЙЛО ІВАНОВИЧ СІКОРСЬКИЙ

13 ЖОВТНЯ НАРОДИВСЯ МИХАЙЛО ІВАНОВИЧ СІКОРСЬКИЙ

Михайло Іванович Сікорський – Герой України, творець Національного історико-етнографічного заповідника, історик, археолог, визначний музейний діяч, культуролог – народився 13 жовтня 1923 р. у м. Чигирин. У 1951 р. закінчив історичний факультет Київського університету ім. Т. Г. Шевченка. За розподілом М. І. Сікорський був призначений директором Переяслав-Хмельницького державного історичного музею. З того часу під його керівництвом заклад розвинувся у непересічний музейний комплекс, представлений значною кількістю різнотематичних музеїв з колекцією у понад 180 тис. предметів. Сьогодні до його складу входить понад 150 нерухомих об'єктів культурної спадщини, з них 8 – пам’ятки національного значення.

З 1 червня 1999 р. музейний комплекс, створений та очолюваний М. І. Сікорським, йменується як Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав». Цей заклад М. І. Сікорський як генеральний директор очолював до лютого 2008 р., надалі, до кінця життя, перебував у статусі почесного генерального директора – радника генерального директора.

За самовіддану працю у сфері музейного будівництва та служіння культурній галузі його пошановано багатьма державними, відомчими та громадськими відзнаками та званнями, з-поміж яких: «Заслужений працівник культури УРСР» (1966 р.), орден «Трудового Червоного Прапора» (1976 р.), «Почесний громадянин м. Переяслав-Хмельницького» (1984 р.), орден «Жовтневої революції» (1986 р.), «Державна Премія УРСР імені Тараса Шевченка» (1989 р.), медаль «Ветеран праці» (1990 р.), орден «Богдана Хмельницького» III ступеня (1995 р.), орден «Князя Ярослава Мудрого» V ступеня (2001 р.), «Почесний працівник туризму України» (2004 р.) та багато інших. Найвищим визнанням особистого внеску М. І. Сікорського у розбудову національної культури стало присвоєння йому звання Героя України з врученням Ордена Держави (2005 р.).

М. І. Сікорський помер 27 вересня 2011 р., похований на Заальтицькому кладовищі м. Переяслава. Визнаючи вагомі досягнення на ниві вітчизняного музеєтворення, його шанобливо називають батьком переяславських музеїв, музейним зодчим, патріархом музейної справи України. На його честь у місті названо вулицю, встановлено меморіальні дошки на будинку, де він проживав (вул. Ковальська, 8-А) та на подвір’ї Музею Заповіту Т. Г. Шевченка (вул. Т. Шевченка, 8). З 2013 р. громадськість вшановує пам’ять про М. І. Сікорського врученням щорічної Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України.