ДРЕВО РОДУ КОБЗАРСЬКОГО

Із 23 по 25 липня 2021 р. у селі Крячківка Пирятинського району Полтавської області проходить сьомий фестиваль «Древо Роду Кобзарського». Його започаткував та щорічно проводить Юрій Фединський. Він активно займається відродженням українського торбану, реконструюванням безладової кобзи Вересая, традиційної кобзарської бандури, бандури Гната Гончаренка, басолі або триструнової народної віолончелі, бубна, а також виконує музичні твори на сучасному фортепіано, електрогітарі. Народився Юрій Фединський у США, і приїхав на батьківщину предків – до Києва, після розпаду СРСР, щоб удосконалити знання в грі на бандурі. Вступив до класу бандури професора С. Баштана, але згодом відійшов від академічного навчання й почав займатися кобзарством і створювати музичні ансамблі, використовуючи український фольклор.

Програма сьомого фестивалю «Древо Роду Кобзарського», який проходить у ці дні, цікава й різноманітна: Тарас Компаніченко та гурт «Хорея козацька»; ансамбль давньої музики Костянтина Чечені; Елвіра Сарихалілта, Ігор Ходжаніазов; гурти: «Буття», «Зілля», «Крячківка», «Древо»; народні танці; містечко майстрів; майстер-клас із живопису для дітей; стрільба з лука; лекція про антрополога-земляка Федора Вовка; багато інших несподіванок.

Долучились до цього дійства і співробітники Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»: Світлана та Дмитро Тетері, Наталія Костюк, Валентина Миколаєнко. Співробітники Заповідника передали вітання від генерального директора Олексія Лукашевича учасникам фестивалю та вручили Юрію Фединському нові видання НІЕЗ «Переяслав».

Завідувач НДС «Музей кобзарства»                   Світлана Тетеря