Відеопрезентація виставки

Відеопрезентація виставки "Кобзарі" Т. Г. Шевченка (із фондової колекції НІЕЗ "Переяслав")

На сьогоднішній день у колекції літературної шевченкіани Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» нараховується 60 «Кобзарів» Т. Г. Шевченка різних років видань, які потрапили до фондової колекції шляхом дарування та купівлі в приватних осіб, шляхом передачі з резервно-обмінного фонду ЦНБ АН УРСР, купівлі в букіністичних магазинах м. Києва, в книжкових магазинах м. Переяслава тощо.

Мотиви «Кобзаря» підказали художникам теми для багатьох малярських творів. Ілюстрували «Кобзарі», презентовані на виставці, відомі художники – М. Микешин, І. Рєпін, О. Сластьон, І. Їжакевич, В. Касіян, М. Дерегус, В. Лопата, В. Седляр, М. Стороженко та інші.

Цінність мають «Кобзарі» з дарчими написами. Зокрема, від правнучки Т. Г. Шевченка по брату Йосипу – Валентини Терентіївни Шевченко (1939 р.). Надійшли на адресу нашого музею та колишнього генерального директора Заповідника Михайла Сікорського дарчі «Кобзарі» від різних видатних осіб. Значну частину «Кобзарів» було подаровано Борисом Михайловичем Войцехівським, одним з ініціаторів створення Музею Заповіту Т. Г. Шевченка.

На виставці представлено «Кобзарі», подаровані під час відкриття експозиції музею Заповіту Т. Г. Шевченка в 2008 р. колегами Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ), від делегації викладачів Київського національного університету імені Тараса Шевченка та надісланий з Музею Тараса Шевченка (м. Торонто, Канада).

Окрему групу становлять малоформатні (кишенькові) «Кобзарі» та «Кобзарі», перекладені мовами різних народів світу, зокрема, японською, корейською, угорською, гагаузькою, киргизькою тощо. Також показані тиражовані «Кобзарі» в інтерпретації вітчизняних видавництв.

Вся історія видань «Кобзаря» свідчить про те, що невелика збірка творів Т. Г. Шевченка стала особливою книгою для багатьох поколінь українців.

Переглянути відео: https://youtu.be/dsyyhNvcAEc