До 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки відкрито виставку «СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ: БОРОТЬБА ПРОДОВЖУЄТЬСЯ…»

Історія кожного народу містить дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Для України такою датою є 22 січня 1919 року – день ухвали Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України національним святом – Днем Соборності.

Символічно, що саме в цей день, але сто років потому, відбулася презентація виставки «СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ: БОРОТЬБА ПРОДОВЖУЄТЬСЯ…», підготовлена науковими працівниками НІЕЗ «Переяслав» (Ірина Бова, Віта Бова, Леся Гладун, Станіслав Дембіцький, Налія Заїка), присвячена цій даті, а також Революції Гідності 2013–2014 рр. та нинішній російсько-українській війні на Сході України. Представлені експозиційні матеріали висвітлюють роль переяславців у подіях як сторічної боротьби за свободу, незалежність і соборність українського народу, так і сучасності.

Відкриття виставки розпочалося з виконання усіма присутніми Державного гімну України та вшануванням пам’яті побратимів, які поклали життя за рідну країну, хвилиною мовчання. З вітальним словом виступили директор ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти» Микола Лопата, заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, заступник міського голови Валентина Губенко.

Сучасні, незаангажовані політичними ідеологіями, наукові інтерпретації боротьби за соборність та незалежність України представили заступник генерального директора заповідника НІЕЗ «Переяслав», кандидат історичних наук, професор Олександр Колибенко, науковий співробітник заповідника НІЕЗ «Переяслав» Станіслав Дембіцький, доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк, кандидат історичних наук Юрій Бобровник, кандидат політологічних наук Віталій Коцур, письменник, краєзнавець Роман Коваль.

Мер міста Тарас Костін, Тарас Погурський, Наталія Заїка, Інна Марченко, Людмила Романенко, Світлана Шевченко, Микола Швиденко, Олена Гичко, а також Руслана Потапентко (дружина Ярослава Потапенка, який підчас Революції Гідності об’єднав і очолив патріотичні сили Переяславщини та залишиться назавжди у пам’яті містян героєм і символом Майдану Переяслава) та інші учасники Революції Гідності, воїни АТО, волонтери поділилися своїми спогадами. Прозвучали патріотичні пісні у виконанні бандуристів Миколи Товкайла й Тараса Силенка, юної переяславчанки Ольги Шевчук та поезія у виконанні автора Валерія Мартишка.

У рамках виставки відбулася акція «Рушник Великому Тарасу», учасниками якої стали усі бажаючі присутні.

Виставка відкрита для огляду з 22 по 25 січня 2019 року у приміщенні ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти». Запрошуємо усіх бажаючих!

Старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав», канд. філос. наук                                           Віта Бова

Фото: Микола Богатир, Роман Литвишко.