У МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ДЕМОНСТРУЮТЬСЯ УНІКАЛЬНІ ВИРОБИ ГОНЧАРІВ ЧАСІВ ТРИПІЛЛЯ

9 листопада 2018 р. в Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулася презентація виставки «Керамічний дивосвіт Трипілля: нові надходження до фондової збірки Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». На ній представлено унікальні керамічні артефакти ранніх землеробів, що заселяли значну частину сучасної України більше п’яти тисяч років тому. Ці знахідки нещодавно поповнили фондову колекцію Заповідника.

Виставка проходить у рамках відзначення 125-річчя з часу відкриття трипільської культури – однієї із найяскравіших археологічних культур Стародавньої Європи. Відкривачем цієї спільноти є Вікентій Хвойка. Перші старожитності, пов’язані з трипільськими племенами, він виявив у 1893 р. під час розкопок у Києві на Кирилівській вулиці.

Трипільці досягли значних успіхів не тільки в землеробстві, а й поставили на новий рівень розвитку різноманітні ремесла: ткацтво, обробку каменю та кістки, металургію, гончарство. Особливо виділяється останнє, яке на сьогодні є головним і найцікавішим маркером цього давнього народу. У трипільців воно досягло особливого колориту й прогресу. Саме це засвідчують і представлені на виставці давні артефакти. Виняткову зацікавленість привертають мальовані узори-символи на демонстрованих керамічних старожитностях, які передають зашифровані магічні обряди трипільців аграрного та мисливського характеру, їхні космічні уявлення, розуміння Всесвіту. На особливу увагу серед експонатів виставки заслуговують біноклеподібний виріб та антропоморфна покришка, що пов’язані з сакральною сферою трипільців-землеробів і походять із розкопок першовідкривача культури – Вікентія Хвойки.

Участь у презентації, яка відбулася у День української мови та писемності, взяли учні 8-А класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7 (класний керівник Наталія Казда) та співробітники НІЕЗ «Переяслав». Науковці Музею трипільської культури, Дмитро Тетеря та Валентина Білоусько, детально ознайомили учасників заходу з матеріалами виставки та історією відкриття трипільської культури. Літературне та музичне вітання, для всіх хто завітав на презентацію, прозвучало від учнів 2 класу ЗОШ №7 та №2 – Романа Удовика та Ярослави Убоженко.

Виставка відкрита для огляду в Музеї трипільської культури з 7 листопада до 30 грудня 2018 р. Музей працює: з 9 до 17 години; вихідні дні: понеділок, вівторок.

Завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав»                             Дмитро Тетеря