Про відкриття виставки «Дорожні валізи ХІХ – середини ХХ столітя»

Про відкриття виставки «Дорожні валізи ХІХ – середини ХХ столітя»

9 жовтня відзначають Міжнародний день поштової служби. До цієї події у  Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» демонструється виставка «Дорожні валізи ХІХ – середини ХХ століття», яка відкрита в Музеї народного сухопутного транспорту Середньої Наддніпрянщини.

На виставці представлена велика колекція дорожніх скринь, валіз та іншіх засобів перевезення багажу. Їх виготовляли з різного матеріалу (металу, дерева, лози тощо).

Валізи плетені з лози, не були практичними, бо не захищали речі від вологи та пилу. Міцними та надійними вважались дорожні валізи, які виготовлялися з металу та дерева, так звані «оковані». Вони захищали речі від усіх природних катаклізмів, але були громіздкими та не зручними у транспортуванні. Вироби вирізнялися розмірами, способом оковування (пластини чи суцільні смуги металу), закривалися надійними замками та мали з боків і на віку ручки для перенесення.

Габаритні, громіздкі валізи, що багато століть служили найбільш поширеними засобом перевезення, морально і фізично застаріли. З розвитком промисловості та індустріального суспільства в середині ХІХ століття з’являються прямокутні валізи, що виготовлялася зі шкіри та синтетичних матеріалів.

Запрошуємо ознайомитися з фондовою колекцією валіз ХІХ – середини ХХ століття, які вирізняються своїми художніми особливостями, функціями, техніками виготовлення.