ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ПРО АРХІТЕКТУРНІ ПРОЕКТИ ВОЛОДИМИРА ЗАБОЛОТНОГО У М. КИЄВІ

У Меморіальному музеї академіка В. Г. Заболотного відкрилася виставка під назвою «Задум та реальність (з історії проектів Володимира Заболотного у м. Києві)», присвячена 120-й річниці з дня народження видатного переяславця. Виставка є першою спробою створення цілісної картини історії розробки та втілення В. Г. Заболотним проектів архітектурних об’єктів у м. Києві, представленої у світлинах. Зокрема, на основі ґрунтовної наукової та пошукової роботи чітко ідентифіковано адреси й місця розташування як зведених за проектами В. Г. Заболотного будівель, так і тих, які збудовані на місці запроектованих зодчим архітектурних споруд, здійснено їх фотофіксацію. Також встановлено перелік усіх установ, організацій та закладів, які нині знаходяться в цих будівлях. Уточнено назви проектів, їх датування, авторів та співавторів.

Вперше в історії музею демонструються маловідомі реалізовані проекти В. Г. Заболотного. Так, на особливу увагу заслуговують побудовані корпуси Польського інституту та житлові будинки, які характерно репрезентують унікальну архітектуру другої половини 1930‑х рр., зведену в стилі київського конструктивізму та постконструктивізму.

Показано участь В. Г. Заболотного у найбільш масштабних і значимих конкурсних проектах, які сформували архітектурне обличчя центральної частини м. Києва у ХХ ст. Зокрема це проекти: урядової площі, будинку Верховної Ради УРСР, повоєнної відбудови Хрещатика, а також конкурсний проект Республіканської сільськогосподарської виставки.

Окремо розкрито проектну діяльність студентів В. Г. Заболотного в довоєнний період, яка проходила під керівництвом зодчого та реалізувалась у низці споруд, що нині знаходяться на території сучасного Хрещатого парку.

На основі представлених на виставці світлин простежено еволюцію архітектурних стилів зодчого, – від конструктивізму, в якому він виконував свої перші конкурсні роботи ще в студентські роки, до необароко, що найбільш характерно розкрилось у конкурсному проекті Тріумфальної арки у м. Києві.

На прикладі останніх реалізованих проектів В. Г. Заболотного продемонстровано вплив архітектурного доробку зодчого на оформлення образу сучасних Майдану незалежності та Європейської площі.

Запрошуємо всіх бажаючих познайомитися з унікальними архітектурними проектами за адресою: м. Переяслав-Хмельницький, вул. Мазепи 9. У музеї також можна придбати кольоровий путівник-каталог цієї виставки.

Завідувач науково-дослідного відділу

«Музей історії архітектури Середньої Наддніпрянщини

нового та новітнього часу», к. і. н., с. н. с.                                                                    Андрій Кузьменко