У МУЗЕЇ КОБЗАРСТВА ПРЕЗЕНТУВАЛИ ВИСТАВКУ «ПАЛАЛИ СВЯЩЕННІ БАНДУРИ»

4 квітня 2018 р. у Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулась презентація виставки «ПАЛАЛИ СВЯЩЕННІ БАНДУРИ». Запропонована на ній тематика розкриває репресивні дії тоталітарного радянського держаного устрою направленого проти української етнічної культури, зокрема, кобзарства та бандурництва. Назва виставки – це рядок із поезії землячки-переяславки Олени Євтєєвої, яку вона присвятила кобзарям, що були страчені в ХХ ст.

Один із найцинічніших проявів злочинів, що чинила радянська держава проти української етнічної культури та її носіїв – став так званий кобзарський з’їзд. Він імовірно відбувся на початку грудня 1934 р. в Харківському оперному театрі. Туди було запрошено близько 300 делегатів із різних областей України. Основним завданням з’їзду було питання активного залучення народних співців до соціалістичного будівництва визначення нових ідеологічних пріоритетів, та їх відхід від кобзарських виконавських традицій.

Ухваливши відповідні резолюції, незрячих співці під приводом поїздки на з’їзд народних співців народів СРСР, що мав відбутися у Москві, повантажили до ешелону і підвезли до околиць ст. Козача Лопань на Харківщині. Пізно ввечері кобзарів і лірників вивели із вагонів до лісосмуги, де були заздалегідь вириті траншеї. Вишикувавши незрячих кобзарів і їхніх малолітніх поводирів в одну шеренгу загін особливого призначення НКВС УРСР розпочав розстріл, коли все було закінчено, тіла розстріляних засипали вапном та присипали землею, а бандури спалили.

Тож на виставці представлені фотокопії документів, які розкривають ті страшні злочини, які вчиняв радянський уряд по відношенню до кобзарів, бандуристів, митців та просто патріотично налаштованих громадян. Також тут представлений доробок дослідників, які сьогодні вивчають цю проблематику.

На презентацію виставки до Музею кобзарства завітали студенти історичного факультету ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», науковці заповідника, громада міста. Всі присутні із зацікавленням переглянули виставку, прослухали виступи: цех-майстра Київського кобзарського цеху Миколи Товкайла, ансамблю духовної пісні (керівник Анатолій Євсевький), музиканта Миколи Гриценка.

Запрошуємо відвідати виставку, яка буде експонуватися в Музеї кобзарства НІЕЗ «Переяслав» з 4 квітня по 1 вересня 2018 р.