У Меморіальному музеї Г. С. Сковороди відбулося відкриття виставки  «Не розум від книг, а книги від розуму створились…»

У Меморіальному музеї Г. С. Сковороди відбулося відкриття виставки «Не розум від книг, а книги від розуму створились…»

16 липня 2017 року у Меморіальному музеї Г. С. Сковороди відбулося відкриття виставки «Не розум від книг, а книги від розуму створились…».

Книга – одне з найбільших чудес, створене людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, вони всю свою мудрість довіряли їм. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє.

Експозиція Меморіального музею Г. С. Сковороди значною мірою є книгозбірнею, яка віддзеркалює не лише національний розвиток України, а й інших країн та світової культури в цілому. У даному музеї зберігаються цінні, рідкісні, старовинні вітчизняні та іноземні видання XVI-XX ст. регіонального, загальнонаціонального та світового значення.

На виставці представлені видання XVI-XІX ст. – нариси з історії й культури, образотворчого й музичного мистецтва, праці з точних та природничих наук: математики, фізики, фізіології, біології тощо. Виставка знайомить із структурою та засобами мистецького оздоблення цінних та рідкісних видань XVI-XІX ст. Представлені книги великого розміру та книги-мініатюри друковані різними шрифтами: латиницею, кириличним та шрифтом гражданського друку. Серед них – книжні пам’ятки латинською, польською, німецькою, французькою, церковнослов’янською та російською мовами.

Окремої уваги заслуговують книги, які оформляли талановиті майстри із застосуванням дорогих матеріалів: з карбуванням по сріблу, в оправах зі шкіри, оксамиту, дерева, металу,з фігурними застібками та золотими обрізами. Ці видання мають історичну, духовну, культурну й наукову цінність.