ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ «ФОТОГРАФІЇ ГОЛОДОМОРУ»

27 листопада 2021 року в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» відбулася відкрита лекція провідного наукового співробітника відділу історії України 20-30-их рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України, кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Юркової Оксани Віталіївни на тему «Фотографії Голодомору». Лекцію було присвячено одному з важливих видів візуальних джерел, які дають цінну інформацію з теми Голодомору в Україні – фотографічним матеріалам. Відкриваючи захід, генеральний директор Заповідника Олексій Лукашевич наголосив на значенні наукових досліджень Голодомору в Україні для сучасної вітчизняної історичної науки.

О. В. Юркова зазначила, що фотографії Голодомору в Україні стали відомі за кордоном практично одразу, починаючи з середини 30-их рр. ХХ ст. Однак власне в Україні вони почали оприлюднюватися лише на рубежі 80-90-их рр. Разом з тим, серйозною проблемою для дослідників цієї дражливої для українського суспільства теми стало широке використання під виглядом фотографій Голодомору 1932–1933 рр. матеріалів, які пов’язані з іншими територіями чи іншим хронологічним періодом, наприклад, 1921–1923 рр. Не маючи прямого відношення до Голодомору 1932–1933 рр., такі фотографії часто використовувалися у пресі, наукових та довідкових публікаціях, що дало підстави для звинувачень у фальсифікаціях. Радянська, а нині російська пропагандистська машина використала цю ситуацію для дискредитації теми Голодомору в Україні. О. В. Юркова наголосила, що в сучасних умовах, коли проти України ведеться гібридна війна, в тому числі й на історичному фронті, особливо важливим є дотримання принципів наукового дослідження. Такі теми як Голодомор в Україні 1932–1933 рр. необхідно досліджувати та вивчати не допускаючи жодних свідомих чи несвідомих фальсифікацій.

На відкритій лекції, що проводилася у рамках науково-методичного семінару НІЕЗ «Переяслав», крім науковців заповідника були присутні викладачі-історики Університету Григорія Сковороди в Переяславі, місцеві краєзнавці, а також спеціально запрошені військовослужбовці-строковики 43-ої окремої артилерійської бригади імені гетьмана Тараса Трясила та Міжнародного центру підготовки підрозділів Національної Гвардії України.

По закінченню заходу, приуроченого до щорічного національного пам’ятного дня – Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, усі присутні оплесками подякували лектору за надзвичайно цікавий та пізнавальний виступ. Відбулося неформальне спілкування з науковцями НІЕЗ «Переяслав» та краєзнавцями Переяславщини. Також Оксана Віталіївна відвідала науково-дослідний відділ історичного краєзнавства й Меморіальний музей академіка В. Г. Заболотного, де зустрілася з їх керівниками Т. Ю. Нагайком та А. В. Кузьменком. Було обговорено можливі аспекти подальшої співпраці наших установ, започаткованої у процесі оцифрування фотографій міжвоєнної доби з фондів НІЕЗ «Переяслав».