МАЙСТЕР-КЛАСИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІЗМАЇЛЬСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ГУМАНІТАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ БУЛИ ПРОВЕДЕНІ У МЕМОРІАЛЬНОМУ МУЗЕЇ Г.С. СКОВОРОДИ

Проєкт «Університетська мобільність: Mobile Art EDU CAMP» стартував візитом ізмаїльських студентів-художників до Переяслава. Впродовж декількох днів юні митці на чолі з викладачем – відомим ізмаїльським художником Іваном Шишманом вивчають історію та архітектуру нашого міста: неодноразово відвідували Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, милуючись чудовими краєвидами, приваблюють їх і мальовничі вулиці міста.

22 липня група студентів з викладачами Ізмаїльського державного гуманітарного університету відвідала Меморіальний музей Г.С. Сковороди. Їх надзвичайно привабила експозиція музею, розповідь екскурсовода про Григорія Сковороду. В рамках проєкту «Університетська мобільність: Mobile Art EDU CAMP» у стінах колишнього колегіуму співробітниками музею було проведено майстер-клас з вибійки. Давнє й чарівне мистецтво вибійки – це друкування узору на тканині за допомогою штампа – дерев’яної дошки з різьбленим орнаментом. Завдяки співробітникам музею, відвідувачі змогли відкрити для себе світ народного мистецтва Переяславщини та власноруч відтворити давній спосіб прикрашання тканини за допомогою вибійчаних штампів. Вони не лише дізнатися більше про традиційну українську техніку вибійки та випробувати наші надзвичайні кліше із розмаїтими орнаментами, але й мали гарну пам'ятку про цю подію – лляну серветку прикрашену фітоморфним та зооморфним орнаментом.

Також цього дня у музеї було проведено майстер-клас із виготовлення текстильного сувеніру. Під керівництвом викладача університету Григорія Сковороди у Переяславі Інною Рубан, студенти обох вузів освоїли роботу з пряжею.

Вже стало традиційно із викладачами педагогічного факультету організовувати та проводити мистецькі виставки та майстер-класи, що сприяють розкриттю для широкого загалу образу Григорія Сковороди. Спільно з викладачами кафедри мистецьких дисциплін педагогічного факультету університету було організовано та проведено ряд виставок сковородинівської тематики, культурологічних заходів та майстер-класів з різних видів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва. Висловлюємо надію на продовження успішної співпраці університету та музею.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»            Тетяна Радіоненко