Комарівчани зустрілися знову

Минуло вже багато десятиліть з часу як комарівчани залишили свої домівки, але пам’ять про рідне село збирає їх щороку. Днем зустрічі жителів с. Комарівки, які були виселені протягом 1960-70 рр. під час будівництва Канівського водосховища, традиційно - День Святої Трійці, а місцем - центральна площа м. Переяслава. Хоча храмове свято у селі відзначали на святого Миколая Чудотворця 19 грудня та 22 травня. Але колишні жителі знають, що кожну Зелену Неділю о 12 годині на центральній площі будуть їх колишні односельці. Тож 20 червня 2021 р. відбулася зустріч колишніх жителів с.Комарівка.

НДВ історичного краєзнавства активно бере участь у організації щорічних зустрічей комарівчан. На зустрічі 2019 р. було презентовано виставку «Моя Комарівка». На ній було представлено копії світлин з фондової колекції НІЕЗ «Переяслав» та світлини з родинних архівів комарівчан. Зокрема з фондового зібрання НІЕЗ «Переяслав» були представлені 3 унікальні  фотографії на яких зображена весняна повінь у с. Комарівка 1908 р. Під час зустрічі комарівчани мали змогу побачити дерев’яний макет Миколаївської церкви, який на замовлення старшого наукового співробітника НДВ історичного краєзнавства  НІЕЗ «Переяслав» Наталії Ревеги виготовив майстер з м.Ніжина Сергій Святний.

У 2020 р. була організована виставка «Весільні звичаї та традиції села Комарівка» з презентацією весільного віночка, зробленого за весільною світлиною з с. Комарівка. Даний вінок створили черкаські майстрині Почтарьова Олена і Афанасенко Олена, які відтворюють старовинні українські вінки.

Цього року працівники НІЕЗ «Переяслав»: молодший науковий співробітник НДФ «Музей народної архітектури і побуту Середньої Наддніпрянщини» І. Г. Дунайна, завідувач сектору обліку музейних цінностей відділу науково-фондової роботи Ревега В. В., старший науковий співробітник НДВ історичного краєзнавства Ревега Н. М. підготували виставку «Рідна школа (історія школи с. Комарівка за документами та світлинами)». Виставка експонується на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у приміщені церковно-парафіяльної школи.

Тож 20 червня громада с.Комарівка завітала до Заповідника на відкриття виставки та взяла участь у заході «Моя Комарівка». Під час заходу працівники Заповідника розповіли про наукові дослідження с. Комарівка, а присутні ділилися своїми спогадами про рідне село. Після урочистої частини усі розглядали шкільні світлини, які представлені на виставці та шукали очима знайомих людей. Ще одним подарунком для гостей став виступ Народного аматорського фольклорного ансамблю «Червона калина», що додавало усім присутнім гарного настрою. Завершилась зустріч спільною піснею «В кінці греблі шумлять верби», яку колись любили співати у Комарівці.

Старший науковий співробітник НДВ історичного краєзнавства              Наталія Миколаївна Ревега