«БАБУСИНА ВИШИВАНКА – РОДОВІДНА ПАМ'ЯТЬ!»

Саме під такою назвою 20 травня 2021 року в Музеї українського рушника Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» пройшов культурологічний захід з нагоди Всесвітнього дня вишиванки.

На свято з концертною програмою завітали учні Переяславської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2, бандурист Микола Товкайло. У цей день виявили бажання відвідати Музей та ознайомитися з народною вишивкою працівники бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі, службовці Переяслав-Хмельницького РС ГУ ДСНС України у Київській області та гості міста.

Захід розпочався з виступу учениці 9 класу Дарії Середи піснею про «Кобзаря».

Старший науковий співробітник «Музею українського рушника» Наталія Заїка привітала присутніх зі святом Дня вишиванки. У своєму виступі вона відмітила, що у культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Українська вишиванка – приклад і підтвердження цьому. Ведуча зазначила, що зі знання свого родоводу, історії рідного краю формується людина. «Бабусина вишиванка» – це є родовідна пам'ять, наша історія, наші символи. Наталія Любомирівна розповіла про музейну колекцію рушників, про вишиванку, про її значення у житті українців, про виховання у молоді любові до народних традицій та почуття національної гордості.

Продовжили урочистості учні 1-А класу ЗОШ №2 (керівник Стеценко Марія Костянтинівна) виконавши пісню «Вишиваночка».

З вітальним словом на початку культурологічного заходу виступив заступник генерального директора з науково-методичної роботи Колибенко Олександр Володимирович.

На захід завітали ветерани музейної справи Галина Іванівна Козій, Ніна Олександрівна Звхарчук, Олег Радіонович Коломієць, Володимир Федорович Воловик. У своїх виступах вони поділилися своїми спогадами про формування колекції рушника, про експедиції Заповідника. Ніна Олександрівна поділилася своїми зворушливими спогадами про родинну вишиванку і яке значення вона має для її родини.

З концертною програму виступили учні ЗОШ №2: Богачова Маріанна прочитала вірш «Пісня про рушник»; музичну композицію «Листок з альбому» виконали учениці 5-го класу Цабенко Анна та Шекмар Ярослава; сестри Брик Анна, Аліна та Юлія, виступили з піснею «А сорочка мамина» та «Цвіте терен»; Грицай Вікторія прочитала вірш Тараса Шевченка «У нашім раї на землі» (керівники Іванець Наталія Валеріївна та Брик Владислав Анатолійович).

Завершили урочистості врученням Подяк учасникам свята від Генерального директора НІЕЗ «Переяслав» О. М. Лукашевича та спільним фотом з «Рушником Великому Тарасу».

Підготувала старший науковий співробітник                                     Наталія Заїка