ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ МИХАЙЛА ІВАНОВИЧА СІКОРСЬКОГО

Сьогодні, 13 жовтня 2020 року, виповнилося 97 років з дня народження Михайла Івановича Сікорського – творця переяславських музеїв, патріарха музейної справи, почесного генерального директора Заповідника, Героя України Михайла Івановича Сікорського.

Для кожного з працівників Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» його ім’я є прикладом відданості основній справі свого життя – збереженню, примноженню та популяризації вітчизняної історико-культурної спадщини.

Саме тому щороку, починаючи з 13 жовтня 2011 року, у день його народження, до його могили на Заальтицькому кладовищі приходять нинішні та колишні працівники Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», його учні та послідовники, музейники та пам’яткоохоронці, краєзнавці та пам’яткознавці.

Так і цього року, у день 97-ліття з дня народження Михайла Івановича, до його могили прийшли члени колективу музейних співробітників НІЕЗ «Переяслав» – як ті, хто працював під його керівництвом багато років поспіль, так і молоді співробітники, які поповнили музейну родину в останні роки.

Сьогодні, як це заведено з 2011 року, музейники згадували ті миті своєї праці під керівництвом Михайла Івановича, які запали їм у пам’ять на все життя. Ветерани музейної справи Валентина Василівна Нікітіна та Галина Миколаївна Бузян поділилися своїми спогадами про Михайла Івановича, – такого, яким він навіки залишився у пам’яті музейників старшого покоління.

Людина живе доти, доки про неї пам’ятають. Пам’ять про цю світлу людину – Михайла Івановича Сікорського – назавжди залишиться не тільки у свідомості усіх, хто його знав, але й серед наступних поколінь дослідників, зберігачів та популяризаторів історико-культурної спадщини рідної землі.