РОБОТИ ПО ОНОВЛЕННЮ МАКЕТУ-ДІОРАМИ «ДАВНЬОРУСЬКЕ МІСТО ВОЇНЬ» В АРХЕОЛОГІЧНОМУ МУЗЕЇ НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ»

До складу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» входить декілька музеїв археологічного профілю. Серед них своєю своєрідністю та унікальністю виділяється Археологічний музей. Він розміщується в павільйоні, збудованому над музеєфікованими рештками храму-усипальні кінця ХІ – першої половини ХІІІ ст. В експозиції музею презентовано декілька сотень археологічних артефактів, що розповідають про тисячолітню історію Переяславської землі від кам’яного віку до середини ХІІІ ст. Своєрідного колориту та інформативності в музеї надають кольорові вітражі на вікнах, виготовлені художницею Іриною Левитською. Вони оповідають про найбільш цікаві епізоди з давньої історії життя людності на Переяславщині та місті Переяславі в княжі часи. На особливу увагу в експозиції заслуговують і декілька макетів-діорам, які відображають героїчні епізоди історії міста Переяслава та Переяславського князівства періоду України-Русі. Серед них макети «Оборонні вали давнього Переяслава», «Оборона Переяслава від монгольських орд в 1239 році», виготовлені київським художником О. В. Казанськиим та макет-діорама «Давньоруське місто Воїнь», автором якої став син художника В. О. Казанський.

Воїнь – південний форпост на кордонах Переяславського князівства, давньоруське місто-фортеця в гирлі р. Сули. Містобудівна структура Воїня складалася з укріпленого дитинця площею 4,6 га та неукріпленого посаду, територія якого складала більше 23 га. Із заходу дитинець півколом захищали фортифікаційні укріплення, які складалися з валу та рову. Зі сходу і – півночі надійним природним захистом городищу слугувала р. Сула, та спеціально споруджений частокіл. Від річки було прокопано рів, через який вода заходила в середину дитинця, утворюючи гавань.

Дослідниками пам’ятка локалізується біля с. Воїнська Гребля Глобинського р-ну Полтавської обл., нині вона затоплена водами Кременчуцького водосховища. У 1956-1959 рр. на її території археологічні розкопки провела експедицією Інституту археології Академії наук УРСР на чолі з В. Й. Довженком і В. К. Гончаровим. За матеріалами цих досліджень і створено діораму, що демонструється в Археологічному музеї.

У зв’язку з тривалим часом експонування, макет-діорама «Давньоруське місто Воїнь» потребує проведення ремонтно-реставраційних заходів. Нині такі роботи по оновленню діорами розпочато. Їх проводить музейний реставратор, художник Григорій Єгоров. Тож після закінчення карантину, всі хто завітає до Археологічного музею НІЕЗ «Переяслав», зможуть побачити вже відреставрований об’єкт та оглянути унікальні артефакти, що презентовані в музейній експозиції.

Адреса Археологічного музею: м. Переяслав, вул. Шевченка, 17. Музей працює з 9 до 17 години, вихідні дні: понеділок, вівторок.

Завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав»                              Дмитро Тетеря

(Фото Оксана Шекмар)