АРХЕОЛОГИ НАЦІОНАЛЬНОГО ІСТОРИКО-ЕТНОГРАФІЧНОГО ЗАПОВІДНИКА «ПЕРЕЯСЛАВ» ВИЯВИЛИ ТА ДОСЛІДИЛИ ЗРУЙНОВАНИЙ МУР ВОЗНЕСЕНСЬКОГО МОНАСТИРЯ ХVІІІ СТ. У ПЕРЕЯСЛАВІ

19 червня 2020 р. наукові співробітники НІЕЗ «Переяслав» – завідувач науково-дослідного відділу археології Дмитро Тетеря та завідувач науково-дослідного сектора «Археологічна експедиція» Олександр Прядко, виявили та обстежили рештки цегляної стіни-огорожі Вознесенського монастиря у місті Переяслав. Їх було виявлено при огляді траншеї, що прокладена по вул. Михайла Сікорського, поблизу будівлі Переяславського відділення Пенсійного фонду України. У профілі стінок траншеї було зафіксовано цегляну кладку та поруйновані культурні нашарування давніх періодів життєдіяльності міста. Слід зазначити, що ці земляні роботи по прокладанню траншеї не узгоджувались із органами охорони пям’яток і проводяться із порушенням памяткоохоронного законодавства України так, як здійснюються в межах памятки археології національного значення. І такі випадки в Переяславі вже є постійними.

Оглянувши вище зазначену траншею, співробітники НІЕЗ «Переяслав» провели зачистку її стінок та вивчили стратеграфічні нашарування. При дослідженнях у траншеї виявлено, що за 0,20 м нижче сучасної поверхні знаходяться рештки цегляного муру Вознесенського монастиря. Його ширина – 1,3 м, зведений він із цеглин розмірами: 32х19 см, шириною 4,5-5-5,5 см. Цегла покладена на глиняний розчин з домішкою вапна. Товщина швів між цеглинами від 2 до 3,5 см. Цегляна кладка зафіксована на глибину 1,10 м, нижче зазначеної відмітки до глибини 1,90 м  йде фундамент муру, який складається з дрібних уламків цегли залитих глиною. Крім конструктивних особливостей стіни-огорожі монастиря вдалося також зафіксувати культурні нашарування ХІ до ХІХ ст., в яких виявлено старожитності повязані з цими періодами.

Завідувач НДС «Археологічна експедиція»                  О.О. Прядко