Співробітники Меморіального музею академіка В.Г. Заболотного відвідали будівлю Верховної Ради України

15 серпня 2019 р. група у складі наукових співробітників та доглядачів Меморіального музею академіка В. Г. Заболотного відвідала Верховну Раду України. Метою візиту було знайомство з будівлею українського парламенту як перлиною творчості архітектора В. Г. Заболотного.

На початковому етапі роботи працівники музею здійснили загальний огляд екстер’єру будинку, що дозволило виявити в натуральному масштабі його конструктивні особливості та естетику фасадів, яка характерно розкривається при спогляданні архітектурних деталей з різних ракурсів. Далі відбулося безпосереднє знайомство з інтер’єром будинку, під час якого перед музейниками окреслили основні етапи здійснених у ньому реконструкцій та розкрили функціональне призначення залів, кімнат і кулуарів парламенту на сучасному етапі. Також було продемонстровано інтер’єр сесійної зали, особливості її планування, обладнання й роботи.

У ході діалогу зі співробітником Верховної Ради було уточнено низку важливих фактів, пов’язаних із архітектурною діяльністю В. Г. Заболотного та з етапами проектування й зведення будівлі українського парламенту. Це дозволило простежити еволюцію стилістичних рішень в оздобленні внутрішнього простору будинку в довоєнний і післявоєнний періоди, а також за доби Незалежності.

У цілому ж, наочне знайомство з особливостями розташування будівлі в архітектурному середовищі, з її об’ємно-просторовими параметрами та інтер’єром, сформувало чітке уявлення про один із видатних проектів В. Г. Заболотного. Отримані відомості стали важливим внеском у подальше проведення співробітниками музею наукових досліджень у цьому напрямі, що сприятиме більш докладному висвітленню й популяризації архітектурної і мистецької спадщини видатного українського зодчого.

Завідувач науково-дослідного відділу

«Меморіальний музей академіка В. Г. Заболотного» , к. і. н., с. н. с.                       Андрій Кузьменко