Стартувала програма "Київщина археологічна"

13 квітня 2018 року розпочалась Програма співробітництва між музеями Київської області в галузі збереження археологічної спадщини Київської землі «Київщина археологічна» в рамках Року культурної спадщини в Україні з нагоди 100-річчя створення Національної академії наук України. Експозиційною базою проекту визначений Вишгородський історико культурний заповідник (ВІКЗ).

«Першою ластівкою» Програми стала виставка «Переяславщина у світлі нових археологічних досліджень», яку представив Національний історико-етнографічний заповідник "Переяслав". На виставці, яка розгорнулася в музеї давньоруського гончарства, було представлено артефакти, які переяславські археологи знайшли під час минулорічних розкопок на території краю. Директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко щиро привітала гостей.

Заступник генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав", кандидат історичних наук Олександр Колибенко розповів про експонати, представлені на виставці, зауваживши, що багато з них відноситься до Черняхівської і Трипільської культур. «Матеріали ці цінні насамперед тим, що вони походять з нещодавно відкритого на Переяславщині поселення Карань Трипільської культури, зокрема, це – фрагменти посуду», зауважив Олександр Колибенко. Також він розповів про науково-теоретичний доробок своїх колег, повідомивши, що для оприлюднення своїх публікацій заклад має власне періодичне видання «Переяславіка».

«2018 рік проходить під гаслом збереження культурної спадщини. Адже в цьому році – багато ювілейних дат. Щоб знати, цінувати, зберігати і популяризувати археологічну спадщину, ми співпрацюємо в рамках міжмузейних програм над проектом «Київщина археологічна», де презентуються чи знахідки, чи результати досліджень археологічної спадщини, – зауважила директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко. – Сьогодні свої артефакти представили вишгородцям наші колеги з Переяслава. А попереду на нас чекає ще низка виставок та заходів, які допоможуть людям глибше пізнати історію рідного краю, доторкнутися до старовини».

Олександр Колибенко подарував ВІКЗ книгу про видатного діяча музейної справи, творця Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Героя України Михайла Сікорського.

«Коли він приїхав до Переяслава в 1951 році, то музей тут складався з двох маленьких кімнат, у яких було лише 36 експонатів – вирізки з газет і кілька опудал птахів. А коли Михайло Іванович пішов на заслужений відпочинок, пропрацювавши директором одного музею 52 років, то передав своїм наступникам 23 музеї, які відомі на всю Україну і за її межами. Для переяславських музейників ця людина є прикладом того, як треба будувати своє життя», зауважив Олександр Колибенко.

Директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко подякувала за подарунки, зазначивши, що ВІКЗ зараз формує свою наукову бібліотеку. Вона також подарувала гостям два видання. Одне з них – наукова монографія кандидата історичних наук, завідувача відділу Центрального державного історичного архіву України Олексія Кузьмука «Межигірська старовина: нариси з історії Києво-Межигірського в ім’я Преображення Господнього чоловічого монастиря в XVI-XVIII століттях». Влада Литовченко зазначила, що в часи Київської Русі Вишгород упродовж певного періоду був другим за значимістю містом після Києва. Книга «Мистецтво Київської Русі», головою редколегії та упорядником якої є відомий український науковець, член-кореспондент НАНУ академії наук України, доктор історичних наук Гліб Івакін, і яка охоплює й цей період, також була подарована Переяславському заповіднику. Як зазначили гості, у їхній бібліотеці досі таких видань не було.

На відкриття експозиціі завітали й школярі, яким цікаво розповіли про археологічні знахідки науковці Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Дмитро Тетеря та Олександр Прядко.

Проводяться розкопки й у Вишгороді. Про археологічні плани на цьогорічне літо розповів провідний археолог Інституту археології НАН України, завідувач відділу археології ВІКЗ, кандидат історичних наук Всеволод Івакін.

Проект «Київщина археологічна» продовжать виставки інших музеїв. Упродовж травня-листопада 2018 року у Вишгороді свої експозиції представлять Яготинський історичний музей, Київський обласний археологічний музей, Білоцерківський краєзнавчий музей, Бориспільський державний історичний музей. Вони ознайомлять відвідувачів з унікальними археологічними матеріалами, які дадуть можливість глибше дізнатися про історію рідного краю. Фахівці обміняються досвідом у сферах краєзнавства, етнографії, мистецтвознавства та культурного менеджменту.

Організатори проекту: Інститут археології НАН України; Управління культури, національностей та релігій Київської ОДА; Вишгородський історико-культурний заповідник; Київська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Експозиційна база – Вишгородський історико-культурний заповідник, ініціатор проекту.

Академічна підтримка виставок – Інститут археології НАН України.

 

Прес-секретар

Вишгородського Історико-культурного заповідника                                         Інна Косянчук

Тел. 097249 44 11