ЯПОНСЬКИЙ ДОСЛІДНИК З ПОЛЬШІ ВКОТРЕ ВІДВІДАВ ПЕРЕЯСЛАВ

Упродовж 23-24 березня наше місто відвідав 41-річний науковець з Японії Ясухіро Ігарасі. Він народився і майже до 30 років прожив в префектурі Фукусіма. Втім, вже тривалий час – 12 років – живе і працює у Польші (Варшава). Саме там він знаходився на момент аварії, яка сталася в березні 2011 року на АЕС у Фукусімі. Навчаючись в докторантурі Інституту фізичної хімії Польської академії наук (Institute of Physical Chemistry, Polish Academy of Sciences) вчений почав вивчати проблему наслідків ядерних катастроф для здоров’я людини. З 2012 року вчений здійснює візити до України та Білорусі, аби дізнатися про досвід цих країн у боротьбі з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС.

У квітні 2016 року з нагоди 30-ї річниці ядерної катастрофи у м. Мінську відбулася міжнародна наукова конференція «Чарнобыльская аварыя і грамадства: 30 год пасля катастрофы», під час якої було проголошено доповідь про роботу Музею пам’яті Поліського району Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» за назвою «Відображення наслідків Чорнобильської катастрофи в роботі «Музею пам'яті Поліського району» у Переяславі-Хмельницькому: меморіальні та усноісторичні практики».

Присутній на конференції Ясухіро Ігарасі зацікавився досвідом громади поліщуків Переяславщини та вже у липні 2016 р. уперше відвідав наше місто. Зокрема, науковець побував і в вищевказаному музеї НІЕЗ «Переяслав» де відбулося знайомство гостя з головою Київського обласного товариства «Поліське земляцтво» Броніславом Адамовичем Андрієвським.

У кінці серпня 2016 р. Ясухіро Ігарасі в супроводі свого колеги Сеехіро Такеміне з Токіо здійснив наступний візит до Переяслава-Хмельницького. Тоді ж було домовлено про подальші контакти в галузі наукової співпраці .

І ось 23 березня 2018 р. вчений знову відвідав Переяслав з дводенним візитом. Метою приїду стала презентація книги «10 уроків від Фукусіми. Зниження ризиків та захист громад від ядерних катастроф». («10 Lessons from Fukushima - Reducing risks and protecting communities from nuclear disasters»). Ясухіро Ігарасі продовжив своє знайомство з історико-культурною спадщиною нашого міста. Зокрема, відвідав Меморіальний музей академіка В.Г. Заболотного, Музей «Заповіту» Тараса Шевченка, Музей козацької слави. Роботи В. Завгороднього та Музей трипільської культури. Висловлюючи вдячність приймаючій стороні гість залишив відгуки у книгах відвідувачів та подякував нашому гостинному місту за можливість спілкування на вкрай необхідні та актуальні теми для обох наших народів.

Старший науковий співробітник НДС «Археологічна експедиція»                              Тарас Нагайко