АРХЕОЛОГІЧНА РОЗВІДКА  У МЕЖИРІЧЧІ РІЧОК БУЛАТИЦЯ ТА КАРАНЬ

АРХЕОЛОГІЧНА РОЗВІДКА У МЕЖИРІЧЧІ РІЧОК БУЛАТИЦЯ ТА КАРАНЬ

    5 листопада 2017 р. співробітниками Національного історико-етнографічного заповідника  «Переяслав» проведено археологічну експедиційну розвідку у межиріччі рр. Булатиця та Карань. У ході проведених пошуків було обстежено територію поблизу сіл Дівички та Ковалин Переяслав-Хмельницького району Київської області.

До складу експедиційної групи увійшли: Тетеря Д.А., завідувач науково-дослідного відділу «Музей трипільської культури», Прядко О.О., завідувач науково-дослідного сектора «Археологічна експедиція» та Нагайко Т.Ю., старший науковий співробітник цього підрозділу.

Під час розвідки у поле зору науковців потрапили вже відомі пам’ятки археології, а також було виявлено нову. Так на дюнному підвищенні заплави р. Карань зафіксовано раніше не відоме давнє поселення черняхівського часу з потужним культурним шаром. Нова пам’ятка розширює археологічну карту Переяславщини даного хронологічного періоду. Нажаль, як встановлено під час обстеження, вона руйнується несанкціонованим видобутком піску та стихійним сміттєзвалищем.

Сліди руйнування мародерами культурного шару зафіксовані і на ще одному багатошаровому поселенні черняхівської культури та давньоруського часу, що знаходиться неподалік від нової пам’ятки. Його відкрито археологами переяславського заповідника в попередні роки.

Обстежені експедицією пам’ятки потребують подальшого фахового моніторингу, що сприятиме її вивченню та збереженню як складової культурної спадщини Переяславщини, так і України загалом.

Виявлені артефакти поповнять зібрання НІЕЗ «Переяслав» та разом із матеріалами розвідки ввійдуть до наукових публікацій.

 

                                                                                                              Олександр Прядко, Тарас Нагайко