Музей архітектури давньоруського Переяслава

Музей архітектури давньоруського Переяслава відкритий у травні 1982 року у павільйоні, спорудженому над залишками унікальної археологічної пам'ятки — собору Архістратига Михаїла ХІ століття. 

Відкриття музею відбулося у дні святкування 1500-літнього ювілею Києва. 

Ініціатива створення музею належить директору Переяслав-Хмельницького державного історико-культурного заповідника М.І. Сікорському. Безпосереднім поштовхом для його створення послужило розкриття фундаментів Михайлівського собору ХІ ст. у 1974-1975 рр. А причиною, що спонукала до такого рішення, став той факт, що на кінець 1970-х рр. внаслідок багаторічних досліджень у Переяславі виявлено цілий комплекс археологічно-архітектурних пам’яток, які слідом за Києвом та Черніговом, являли собою видатне явище в давній архітектурі Русі. 

У результаті робіт 1974-75 рр. були виявлені нові особливості та конструктивні деталі видатної пам’ятки археології та давньої архітектури Михайлівського собору ХІ ст., що дало змогу Ю.С.Асєєву та В.О. Харламову створити його графічну реконструкцію. 

З бажання зберегти залишки унікальної споруди ХІ ст. у Михайла Сікорського визріла ідея спорудження павільйону, у якому рештки головного собору давньоруського Переяслава могли б оглядати відвідувачі та вивчати науковці. Кам’яні будівлі Переяслава давньоруського часу не збереглися в цілому вигляді й відомі лише з археологічних розкопок. Тому цілком природним вирішенням в такій ситуації є ідея музеєфікації залишків розкопок пам’яток архітектури, яка вперше була втілена у 1957 р. спорудженням павільйону над залишками церкви-усипальні ХІ ст. Це була друга музеєфікація пам’ятки переяславської архітектури, здійсненої власним коштом і силами музейних реставраторів. 

У 1980-81 рр. над рештками Михайлівського собору за проектом директора Михайла Івановича Сікорського та досвідченого реставратора музею Федора Федоровича Дарди був збудований павільйон напівпідвального типу. Ним була накрита північна частина собору з прибудовою до північної стіни та західним притвором. Решта розкритих частин давнього храму були засипані землею. Згодом контури собору по периметру були трасовані на сучасній поверхні кам’яною кладкою з використанням рядів цегли, замовленою за зразками давньоруської плінфи. 

У збудованому приміщенні розмістилася експозиція, в основу якої було б покладено матеріали, пов’язані з давньоруською архітектурою Переяславля Руського. музею історії архітектури давньоруського Переяслава.