СВЯТИЙ ВЕЧІР

Категорія: Історичний календар. Обрядовість Створено: Середа, 06 січня 2021, 13:39

6 січня – Надвечір’я Різдва Христового або Святий Вечір.

Готувалися до цього свята дуже ретельно і задовго. Вранці у переддень Різдва добували «новий» вогонь за допомогою кременю і кресала, розпалювали в печі дванадцять полін і готували дванадцять пісних страв: кутя з товченої пшениці, узвар, варені горох та квасоля, смажена капуста, риба, вареники, гриби, гречана каша, голубці з пшоном, картопля, коржі з маком. «Багата» вечеря готувалася із плодів, що їх родила земля і символізувала щастя, достаток, щедрий урожай майбутнього року. Дії цього дня наповнені магією, спрямованою забезпечити благополуччя родини. Усе в господарстві повинно було знаходитися на своєму місці. Всі члени родини теж повинні бути вдома, інакше «цілий рік будеш блукати по світах». Не можна і сваритися цього дня, варто помиритися з недругами, щоб усе було добре в новому році. Вдарити цього дня тварину – великий гріх, адже опівночі всяка худоба розмовляє з Господом.

Свят-Вечір відзначали з особливим благочестям. В цей день не снідали і не обідали. Після заходу сонця ставали на молитву. Опісля господар заносив до хати сніп жита – «дідуха», символ врожаю,– і ставив на покутті. Сіном покривали покутній кінець столу, дитина клала на нього три хлібини, грудку солі і ставила свічку. Мати накривала стіл і всі чекали першу вечірню зорю, що сповіщала людям про народження Сина Божого. Перш ніж розпочати святкову вечерю, батько йшов до худоби, потім виходив на подвір’я кликати мороза їсти кутю. Після цього двері зачиняли, і, щоб не трапилося, до кінця вечері ніхто не вставав із-за столу. Святий Вечір – це спільна вечеря усього роду, на якій присутні й душі померлих родичів, тож вечеря проходить урочисто, без лишніх розмов. Після закінчення вечері діти носили кутю дідусеві з бабусею та бідним родинам, щоб усі раділи: «Бог Предвічний народився».