ВИСТАВКА ТВОРІВ ДЕКОРАТИВНОГО РІЗЬБЛЕННЯ ВАСИЛЯ ПЕТРІВА

«Музей козацької слави. Роботи Василя Завгороднього» та науково-дослідний відділ історичного краєзнавства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» запрошує жителів та гостей міста відвідати ВИСТАВКУ ТВОРІВ ДЕКОРАТИВНОГО РІЗЬБЛЕННЯ ВАСИЛЯ ПЕТРІВА. На виставці експонуються музейні предмети з колекцій НІЕЗ «Переяслав» та КЗ КОР «Яготинський історичний музей».

Народився Петрів Василь Петрович 15 лютого 1945 року  в мальовничому селі Прокурава Косівського району на Івано-Франківщині в багатодітній сім’ї. Навчався в Косівській середній школі-інтернаті. Відслуживши в лавах Радянської Армії вступив до Української сільськогосподарської академії. Здобувши фах агронома, повернувся до рідного села, де працював головним агрономом. На дозвіллі захоплювався різьбленням по дереву, виготовляв сопілки.

Класичні форми гуцульського народного ужиткового мистецтва стали основою його творчості. В музеях Коломиї, Львова Василь Петрів вивчав творчість своїх перших вчителів – В. Тонюка і Д. Шкрібляка. Звертав увагу на принципові основи побудови композиції, зарисовував найбільш красиві й поширені мотиви. Також вивчав творчість визначних майстрів художнього дерева М. Семенюка, Ю. Корпанюка. В ранніх роботах наслідував своїх вчителів, але постійно шукав нових форм і виражальних засобів.

Наполегливі творчі пошуки, безперервне самовдосконалення майстерності привело Василя Петріва до успіху. Він брав участь у районних і обласних художніх виставках, представляв свої роботи на республіканських, всесоюзних і міжнародних виставках.

Роботи митця можна побачити в експозиціях музеїв України – Києва, Запоріжжя, Сум, Переяслава, Яготина, Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Косова. Є його декоративні різьблені вироби і в зарубіжних музейних зібраннях Швеції, США, Англії, Німеччини.

Характерним для творів Василя Петріва є поєднання плоского геометричного різьблення з інкрустацією бісером, перламутром, металом. Його роботам притаманні високий мистецький і технічний рівень виконання, досконалість орнаментальних композицій.

Виставка відкрита для огляду з 6 березня по 6 травня 2020 року.

Музей працює з 9.00 до 17.00, вихідні дні: понеділок, вівторок.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку.

 

Старший науковий співробітник НДВ історичного краєзнавства                                   Ганна Наконечна

Молодший науковий співробітник НДВ «Музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка»                  Світлана Пригонюк