ВИСТАВКА «ХРЕСТИ УКРАЇНИ. ПІВНІЧ» ВІДКРИЛАСЬ У МЕМОРІАЛЬНОМУ МУЗЕЇ Г.С.СКОВОРОДИ

Історія нашої країни вже понад 1000 років пов’язана із християнством, одним із символів якого є хрест. Існує традиція, що віруюча людина носить на грудях хрестика як символ належності до віросповідування. Також є твердження, що носити хрестик на грудях поверх одягу – не зовсім вірно. Але виявляється, що в давні часи хрестик міг носитися поверх одягу, міг використовуватися як прикраса, в низках жіночих намист могло бути кілька хрестиків, а в деяких випадках існували цілі хрестові намиста. А ще – натільні і нагрудні хрестики можуть бути різної форми, є хрести як загальноукраїнські, так і регіонально українські.

29 січня у Меморіальному музеї Г.С.Сковороди відбулося відкриття унікальної виставки натільних і нагрудних хрестиків північних регіонів України. Автором і власником понад 1100 експонатів даної виставки є дніпропетровський історик-ставрограф, директор громадського історико-етнографічного ставрографічного музею хреста Віктор Векленко. На відкритті виставки «Хрести України. Північ» з вітальним словом виступили Директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, секретар Міської ради Петро Бочарін, заступник голови райдержадміністрації Анна Скляренко. Представник переяславського духівництва отець Михаїл звернувся до присутніх з промовою про хрест як символ християнства та про важливість хресного знамення. Незабутні враження справив виступ учнів місцевої ЗОШ №1. Діти під керівництвом вчителів Світлани Левченко та Володимира Петреченка представили театралізоване дійство «Новорічний вертеп». Наприкінці Віктор Векленко провів першу екскурсію по виставці.

Розмаїття представлених хрестів показує давню українську християнську традицію, яка іде від материнської Вселенської православної Константинопільської патріархії і яка під час вкорінення на руських землях вбирала в себе частину місцевої язичницької традиції. Виставка «Хрести України. Північ» буде експонуватися з 29 січня до 17 червня 2019 р.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»                                           Тетяна Радіоненко