З нагоди 100-річчя Дня Соборності України відкрито виставку художніх робіт Петра Дремлюги

22 січня Україна відзначила одну з важливих дат – «100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки» – відому як День Соборності України. Проголошення об’єднання українських земель в єдину державу на Софіївському майдані у Києві сто років тому є однією з найважливіших подій нашої новітньої історії.

З цієї нагоди у Музеї «Заповіту» Т.Г. Шевченка Національного історико-етнографічному заповідника «Переяслав» відбулося відкриття виставки художніх творів одного з учасників українського визвольного руху 1917–1921 рр. Петра Панфиловича Дремлюги. Автор робіт народився 1899 р. у с. Дем’янці Переяславського повіту Полтавської губернії. П. Дремлюга мав відповідну професійну художню освіту. Коштом місцевої поміщиці упродовж 1917–1918 рр. він навчався у художньо-промисловій школі (колишня рисувальна школа Миколи Мурашка) у м. Києві. Цей заклад фінансував відомий меценат Олександр Терещенко.

П. Дремлюга був одним з перших членів переяславської «Просвіти», організованої у 1917 р. 29 січня 1918 р., захищаючи свою Батьківщину, брав участь у бою біля станції Крути. Він входив до сотні Помічного студентського куреня Січових Стрільців, що був сформований зі студентів Київського університету Св. Володимира та Народного університету. Після бою врятувався, як і його товариш – відомий художник-графік Роберт Лісовський. Весь подальший час за панування радянської влади П. Дремлюга був змушений приховувати факт своєї участі у трагічних подіях під Крутами. Лише наприкінці свого життя він розповів  про свій вчинок дружині та доньці. Ім’я Петра Панфиловича Дремлюги заслуговує, аби стати в одному ряду з учасниками державницьких змагань тих років, доля яких пов’язана з Переяславщиною. Цю плеяду уособлюють визначні діячі свого часу: керівник генерального штабу Армії УНР Євген Мишковський, генерал-хорунжий генерального штабу Армії УНР Петро Самутін, підполковник Дієвої Армії УНР Михайло Лавровський, міністр освіти Директорії УНР Петро Холодний, очільник повстанського загону Гаврило Куреда (отаман Чорний) та інші.

Як педагог П. Дремлюга працював у школі с. Панфили Яготинського району Київської області, був викладачем малювання в середній школі №1. Упродовж 1940–1970 рр. працював викладачем креслення, образотворчого мистецтва та каліграфії у Переяслав-Хмельницькому педагогічному училищі.

Помер П. Дремлюга на 92-му році життя. Похований на Ярмарковому кладовищі. Після смерті чоловіка його дружина Марія Йосипівна Білогрудова передала до музею у м. Переяславі-Хмельницькому його військові нагороди та 20 художніх робіт, що на сьогодні знаходяться у фондовій збірці Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». У 1990-их рр. М. Білогрудова віддала частину творів свого чоловіка місцевому краєзнавцю О. Коломійцю: пейзажі із серії «Шевченкіана», портрети переяславських педагогів, креслення та інші роботи. Інша частина творів донедавна зберігалася у родині доньки Л. Матковської у м. Березань Київської області. Там зберігаються ще близько десяти інших картин.

Постать П. Дремлюги потребує подальшого вивчення як науковцями-істориками, так і мистецтвознавцями, адже цікавим видається також його творчий доробок. 17 жовтня 2018 р. в ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди» під час VІІ Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання» відбулася презентація одноденної виставки «Барвосвіт Петра Дремлюги», на якій було представлено лише частину його творчої спадщини, зокрема, експонувалося 30 робіт.

На формування мистецьких поглядів П. Дремлюги вплинула творчість Олександра Мурашка, Володимира Заболотного, Костянтина Піскорського, Панаса Ярмоленка, Костя Тимощука та ін.

На виставці «Художній всесвіт Петра Дремлюги»представлено малюнки та світлини Петра Панфиловича Дремлюги з фондової колекції НІЕЗ «Переяслав», приватної колекції Олега Родіоновича Коломійця; малюнки із особистого архіву доньки Людмили Павлівни Матковської. Техніка: акварель, гуаш, олівець, олія, туш. Твори зображують пейзажі (в т.ч. краєвиди Переяславщини), натюрморти, портрети місцевих педагогів та ін.

Під час урочистого заходу з нагоди відкриття виставки «Художній всесвіт Петра Дремлюги» з вітальним словом до учасників звернулася перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Анна Петруня. Своїми спогадами про постать П. Дремлюги з присутніми поділився почесний громадянин міста Переяслава-Хмельницького, член Національної спілки письменників України, краєзнавець Олег Коломієць.

До участі у заході було запрошено делегації навчальних закладів міста. Зокрема, Переяслав-Хмельницька гімназія надала для експонування портрет Т.Г. Шевченка, виконаний П. Дремлюгою у 1961 р. та документальну світлину. Участь у відкритті виставки взяли учні ЗОШ №1. Зокрема, з історичною довідкою про період навчання П. Дремлюги у чоловічій гімназії м. Переяслава виступила учениця 8-го класу Сабріна Ревега. Відбулися творчі виступи учнів Переслав-Хмельницького ліцею-інтернату «Патріот». Музичні композиції «Поклін тобі Тарасе» та  «Кобзарі» виконав учень 6-го класу Богдан Гуленко, учениця 9-го класу Анна Чепурна продекламувала уривок вірша Олеся Бабія «Під Крутами», учениця 8-го класу Оксана Васько виконала вірш В. Стуса «Сто років як сконала Січ».

До обговорення виставки долучилися директор університетської бібліотеки Ольга Шкира та методист з питань розвитку туризму Переяслав-Хмельницького районного будинку культури Микола Богатир.

Виставку «Художній всесвіт Петра Дремлюги» можна відвідати до 31 січня 2019 р.

Завідувач НДВ історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав», к. і. н.                           Тарас Нагайко