ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ АВТОРСЬКИХ РОБІТ ХУДОЖНИЦІ ІРИНИ КУЗЬМИЦЬКОЇ

11 травня 2018 р. у «Музеї козацької слави. Роботи В. Завгороднього» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулась презентація виставки авторських робіт художниці ІРИНИ КУЗЬМИЦЬКОЇ – «І ЛИНЕ СКРІЗЬ ПТАШИНИЙ ГРАЙ…».

На виставці представлена частина мистецького доробку художниці – 11 картин, присвячених одній з улюблених тем – «Птахи». В цих роботах відтворено поетичний світ її власної уяви, який наповнений красою, ніжністю, любов’ю.

У ході презентації виставки з привітальним словом виступили: заступник міського голови з гуманітарних питань Валентина Губенко, начальник відділу культури Вікторія Гуріна, директор дитячої художньої школи Степан Куций. Людмила Набок висловила свої враження від побаченого на вернісажі. Заступник генерального директора з наукової роботи НІЕЗ «Переяслав» Олександр Колибенко вручив Ірині В’ячеславівні «Подяку» та квіти.

Кузьмицька Ірина В’ячеславівна – народилась У Переяславі-Хмельницькому в 1953 році. у 1975 році закінчила Миргородський художньо-керамічний технікум, за фахом – художник-керамік, займалась розписом порцеляни. У 1982 році закінчила факультет теорії та історії мистецтв Київського державного художнього інституту.

З 1982 по 1990 роки працювала науковим співробітником Переяслав-Хмельницького історико-культурного заповідника, була керівником студії «Декоративний розпис», а з 1990 року присвятила себе педагогічній роботі в дитячій художній школі. Педагогічну діяльність поєднує з творчістю. Ірина В’ячеславівна викладач вищої категорії. Її учні приймають участь і часто стають переможцями обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсів і фестивалів.

Власні художні роботи мисткиня і педагог представляє на щорічних виставках робіт викладачів дитячої художньої школи, що проходять у стінах рідного закладу.

Ірина Кузьмицька –  активна учасниця художніх виставок на місцевому рівні: «Арт-мозаїка (2007 р.), «Камертон душі» (2012 р.), «Палітра Переяславської осені» –  до Дня художника (2014 р.), «Великодня Україна» (2015 р.), «Жінка-Весна» (2015 р.), «Квітка рідному місту» – до свята міста (2016 р.). У 2007 році брала участь у художній виставці на фестивалі «Київщина – колиска моєї душі» ( м. Березань). Автор ряду статей про життя і творчість Заслуженої художниці України Ганни Самутіної, про художні виставки, про дитячу творчість.

Ірина В’ячеславівна розповіла, що на творчість її надихає спілкування з природою, музика. Творчу наснагу черпає в народному мистецтві, народних обрядах. В своїх роботах прагне зберегти ту мелодійність, яка звучить в природі і яку відчуває сама.

Використовуючи традиційну техніку розпису мазком, створює як декоративні так і  тематичні композиції, пейзажі. Часто в її роботах техніка декоративного розпису поєднується з легким об’ємом, просторовістю. Вона намагається знайти свій самобутній, оригінальний стиль. Постійно знаходиться в пошуках кольорової гармонії. І саме колір допомагає якнайкраще передати тонові відчуття, настрої. В палітрі використовує багатий спектр кольорів: від напружено-насичених до ніжних, пастельних. Часто малює з «чистого аркуша», без попереднього малюнку. Ідея виникла, а образи вже створює в процесі малювання. Часом задум і кінцевий результат суттєво відрізняються. Захоплюється деталізацією елементів. Очевидно, це пов’язане з тим, що майстриня колись розписувала порцеляну.

Важливе місце в роботах Ірини Кузьмицької посідає «Птах». ЇЇ птахи – це вісники добра, надії, щастя, нового життя. Вони з’являються в барвистому оточенні квітів. Всі роботи усіяні квітами: заквітчані птахи, дерева, жіночі образи. Квіти – це досить символічно. Це не лише краса, досконалість природи, це чистота почуттів, це радість життя, це торжество природи в буянні барв. Квіти дарують нам свято. Така «квіткова романтика» присутня в усіх роботах мисткині. В своїх композиціях автор також використовує традиційний мотив «Дерево життя» – символ нескінченності життя, триєдність світу. Міфічні птахи охороняють «Дерево життя». Своєю творчістю художниця дарує людям хвилини радості та насолоди.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку «І лине скрізь пташиний грай…», яка відкрита для огляду з 11 травня по 30 червня 2018 р.

 

Завідувач НДС «Музей козацької слави. Роботи В. Завгороднього»                                   Пригонюк С.П.