У НІЕЗ "Переяслав" відбулася ІІ Всеукраїнська наукова конференція "Фактор простору в історичних дослідженнях"

28 травня у НІЕЗ «Переяслав» відбулася ІІ Всеукраїнська наукова конференція «Фактор простору в історичних дослідженнях». Захід такого тематичного спрямуванням проходить вже втретє. Зокрема, 31 травня 2018 р. зібрання з такою ж назвою було проведено у форматі круглого столу, а 23 травня 2019 р. пройшла перша однойменна конференція.

Зважаючи на карантинні обмеження, зумовлені поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, засідання відбулося дистанційно на платформі програмного забезпечення ZOOM.

До роботи конференції долучилися науковці із різних міст: Бережани, Вінниця, Київ, Переяслав, Полтава, Суми, Черкаси. Вони представляли широкий спектр наукових, музейних та освітніх установ: Бережанський краєзнавчий музей, Інститут української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського, НАН України, Інститут археології НАН України, Інститут історії НАН України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет «Києво-Могилянська академія», НІЕЗ «Переяслав», Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Центр охорони та досліджень пам’яток археології УК ПОДА, Черкаський міський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького.

У доповідях, проголошених на засіданні, було оприлюднено результати досліджень у межах різних напрямків історичної науки. Переважна частина була присвячена використанню методів просторового аналізу, географічних інформаційних систем та даних дистанційного зондування Землі в археологічних та палеоландшафтних розідках. Також проголошено доповіді, присвячені просторовим аспектам історичних, етнографічних та музеєзнавчих студій. Загалом у програмі конференції було заявлено 30 доповідачів з 28 доповідями.

Результати роботи конференції опубліковано в збірнику наукових статей: Простір в історичних дослідженнях: зб.наук. ст. / упоряд. С. М. Вовкодав. Переяслав, 2020. Вип. 1. 128 с.  Переглянути збірник