У місті Переяслав-Хмельницький відбувся Перший Всеукраїнський музейний форум

У місті Переяслав-Хмельницький відбувся Перший Всеукраїнський музейний форум

Із 3 по 5 липня в місті Переяслав-Хмельницький тривав Перший Всеукраїнський музейний форум, приурочений до 1110-ї річниці першої згадки міста Переяслава у літописі.

На форум з’їхалося близько 150-ти музейників з усієї України.

Розпочався захід із урочистого відкриття, на якому гостей форуму привітали міський голова Костін Т.В., ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди» Коцур В.П., генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Лукашевич О.М. та президент асоціації працівників музеїв технічного профілю Гріффен Л.О.

Програма заходу включала відкриття виставки робіт художника Юрія Нагулка, який отримав Почесну відзнаку ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди» – «Медаль імені Григорія Сковороди» від ректора університету Коцура В.П. Юрій Нагулко подарував свою книгу «Зеркало Времени» першому заступнику генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Петруні А.П. для передачі до бібліотеки Заповідника.

Учасники Форуму мали змогу відвідати музеї міста (Музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка, Музей козацької слави. Роботи В. Завгороднього, Музей трипільської культури, Меморіальний музей академіка В. Г. Заболотного, Археологічний музей, Музей кобзарства, Музей-діорама «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 р.», Меморіальний музей Г.С. Сковороди та Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини) та долучитися до книжної виставки музеїв та заповідників.

 

Потужно була представлена наукова робота форуму. Учасники працювали в чотирьох секційних групах: «Стратегія управління музеями. Такі різні наші музеї», «Музейна педагогіка – виклики сучасності», «Розвиток напрямів і методів музейної роботи. Сучасні технології у музейній справі», «Основні види діяльності музеїв. Зберігаюча функція музеїв на сучасному етапі». Доповідь на тему «Сучасні технології у науковій та інформаційній діяльності Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» представили учений секретар Гайдаєнко І.В. та завідуючий науково-дослідного сектора «Музей космосу» Вовкодав С.М.

Практична частина: «Діяльність музеїв у збереженні та популяризації Історико-культурної спадщини: практикуми та майстер-класи» включала дві секції: «Реставраційна справа: досвід та перспективи» та «Музейна педагогіка».

Завершився Форум 5 липня. У першій половині дня учасники відвідали Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

Заступник міського голови Губенко В.В. та керуюча справами Гринець В.І. вручили подяки за підписом міського голови Костіна Т.В., за підготовку та проведення форуму від органів міського самоврядування міста Переяслава-Хмельницького ініціаторам та співорганізаторам форуму – Гріффену Л.О., Коцуру В.П., Лукашевичу О.М.

Завершився Форум екскурсією до Київського водосховища, яку провів заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з наукової роботи Колибенко О.В. та покладанням квітів до могили Героя України, патріарха музейної справи – Сікорського М.І.

Більше фото можна переглянути за посиланням: https://drive.google.com/open?id=0B8lMldciJXSTWlY1V0M2ODRuS1U

Автори фото: Ігор Гайдаєнко та Сергій Мевша