МАЙСТЕР КЛАС ГРИ НА ТРАДИЦІЙНИХ МУЗИЧНИХ ІНСТРУМЕНТАХ НА ЧЕРНЕЧІЙ ГОРІ

Колектив Шевченківського національного заповідника Музей Тараса Шевченка з пошаною згадує всі ювілейні дати, які повязані зі спогадами уславлення великого сина України Т. Г. Шевченка. Ось і 3-го серпня 2021 року відбулася культурологічна-просвітницька акція з нагоди 30-річчя відновлення першого народного музею – Тарасової світлиці.

Свого часу, команда Миколи Томенка, голови фонду «Рідна країна», активно приймала участь в ремонті та очеретяному перекритті першого народного музею Тараса Шевченка.

Цього року до участі у ювілейному культурологічному заході Микола Томенко запросив наукових співробітників Музею кобзарства Національного заповідника «Переяслав» з міні виставкою народних традиційних музичних інструментів: колісною лірою, діатонічною бандурою, вересаївською кобзою. Для проведення майстер-класу гри на цих інструментах був запрошений цех майстер Київського кобзарського цеху, Микола Тихонович Товкало.

Учасниками прекрасної просвітницької акції у Шевченківському національному заповіднику в Каневі були – наукова еліта шевченкознавців, народні артисти України, школярі Києва, Черкас, Канева, Переяслава.

Була проведена заупокійна учта біля поховання Івана Олексійовича Ядловського (1846 – 1933 рр.) – того хто охороняв Шевченкову могилу півстоліття. Потім відбулася урочиста екскурсія в музеї Тарасова світлиця.

Особливо відрадно, що ініціатори даної акції зробили акцент на залученні підростаючого покоління до участі в заході. З ними були проведені квест екскурсії. І для них – учасників Каневського табору «Сонце над Дніпром» Микола Товкайло провів пізнавальну бесіду про історію побутування традиційних українських музичних інструментів та провів майстер-клас гри на цих унікальних інструментах незрячих мандрівних співаків. Нинішня очільниця Шевченківського заповідника в Каневі Валентина Коваленко до вивчення української історії та культури постійно запрошує молодь. Відбувається це просто на лісовій галявині, тобто це така своєрідна еко-аудиторія, яка подарована заповіднику командою Фонду «Рідна крахна».

Учасники табору, які представляли школи двох областей Україхни з захопленням слухали розповідь Миколи Товкайла, вперше знайомилися з невідомими раніше інструментами грали на них і водили кругового танку. А потім дружно заспівали, під супровід кобзаря Миколи Товкайла – Гімн України.

Молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства»                                    Наталія Костюк

Фото світлини з проведення майстер класу Світлани Тетері