МІЖОБЛАСНИЙ ДЕНЬ ГОЛОСНОГО ЧИТАННЯ «БЕРЕЗЕНЬ. ЧИТАЮТЬ ВСІ!»

З метою популяризації і підтримки дитячого читання, залучення до бібліотеки нових користувачів, Меморіальний музей Г.С.Сковороди, дитяча бібліотека Переяславського району та учні 2-го класу ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (учитель – Хмара Ірина Степанівна) долучилися до акції «Березень. Читають всі!» і провели День голосного читання. Цьогоріч для голосного читання організаторами обрані твори беззаперечного класика сучасної української дитячої літератури Всеволода Нестайка, якому у 2020 році виповнилось 90 років. Важко знайти в Україні бібліотеку, де б не було його творів і не знали цього автора. Його персонажі давно полюбилися дітям.

Книги Всеволода Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу, в тому числі англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською, арабською, бенгалі, угорською, румунською, болгарською, словацькою та іншими. За творами Всеволода Нестайка знімалися фільми, що завоювали міжнародні нагороди. Всеволод Нестайко — лауреат літературної премії імені Лесі Українки (за повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі»), премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії імені Олександра Копиленка (за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»). У 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г.Х. Андесена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

У стінах будинку Переяславського колегіуму учні 2-го класу вголос читали уривок із книги В. Нестайка «Тореодори з Васюківки». Їх надзвичайно зацікавив сюжет книги, яку залюбки обіцяли прочитати. Читання вголос – річ надзвичайно корисна. Воно стимулює розвиток мозку, наповнює словниковий запас дитини, розвиває дитячу увагу й уяву, залучає візуальне та слухове сприйняття, а також моторну активність (рухи губами). Під час читання вголос проявляється ефект автореференції – схильність людини краще запам'ятовувати інформацію. А голосні сімейні читання – це найкраща форма залучення дитини до книги. Аудіоказки та аудіокниги не замінять читання і живе спілкування з батьками, під час якого створюється гарний настрій, формується характер дитини, розвиваються розумові здібності. Завдяки читанню дитина починає аналізувати, що таке добре і що таке погано, наслідує головного героя та зближується з батьками.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С. Сковороди»                                     Тетяна Радіоненко