Співці свободи сьогодення

27 січня 2020 року на базі виставки «Сила нації – в єдності!», яка проходить у КЗ КОД «Переяславський ліцей «Патріот», відбулася зустріч з Миколою Товкайло – кандидатом історичних наук, відомим кобзарем, цехмайстром Київського цеху бандуристів, учасник революційних подій за незалежність України. На культурологічному заході були присутні учні 9-го класу ліцею.

У своєму виступі Микола Товкайло зробив екскурс у історичні події княжої доби, козацькі часи, коли Російська імперія постійно знищувала українців та українське. Він наголосив, що свою батьківщину можна захищати не тільки зброєю, а й словом, що і робили кобзарі. Бандуристи займали активну позицію у суспільстві, несли слово правди та свободи. Кобзарів знищували і переслідували, бо зброя пісні та слова дає силу і міць нації.

Ліцеїсти прослухали кілька найбільш відомих кобзарських пісень у виконанні Миколи Товкайла: кант про Св. Георгія, псалми про Воскресіння Ісуса Христа, історичну пісню про Байду Вишневецького та думу про Олексія Поповича. Зустріч пройшла змістовно та цікаво.

Наукові співробітники               Наталія Заїка, Віта Бова, Ірина Бова, Леся Гладун, Ірина Дунайна