У «СВІТЛИЦІ НАРОДНОЇ ІГРАШКИ»НОВОРІЧНУ ЯЛИНКУ ВБРАЛИ РАРИТЕТНИМИ ІГРАШКАМИ

День Святого Миколая, беззаперечно одне з найулюбленіших свят як дітлахів, так і дорослих. Саме з приходом Святого Миколая розпочинаються новорічно-різдвяні свята, які несуть з собою незабутні моменти веселощів, розваг та втілення мрій. А новорічна ялинка є обов’язковим атрибутом свят.

Тож 19 грудня у день Святого Миколая у «Світлиці народної іграшки» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбувся цікавий захід для дітей із родин, які перебувають в складних життєвих обставинах. Його провели старший науковий співробітник науково-дослідного відділу історичного краєзнавства Наталія Ревега та працівники міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Наталія Миколаївна розповіла дітям цікаву історію походження традиції прикрашання новорічної ялинки, зазначивши, що ялинка є не просто атрибутом Нового року, а символом єднання поколінь, духовності і високої культури. У зaлежності від періоду, який проживaлa крaїнa, по ігрaшкaх можнa прослідкувaти, що відбувaлось в держaві, нa чому робили aкценти тa як вони впливaли нa людей.

Тепер українці масово купують на ялинку китайські іграшки з пластику. Вони не б’ються, і для сімейного бюджету доступніші. Але в них так мало казки й немає українського духу!

Також майстриня продемонструвала дітям власну колекцію ялинкових прикрас, яким вже понад 50 років, новорічний костюм свого дитинства.

Далі юні учасники заходу під керівництвом пані Наталії власноруч готували та фарбували ялинкові іграшки – грибочки. В той час коли вироби проходили стадію завершення (просушку), діти та дорослі вбирали зелену сосонку унікальними іграшками часів минулого століття. І ялинка вийшла дивовижною! Старовинні звірята, казкові персонажі, овочі і фрукти, шишки, намистечка, космонавти, пірамідки і хатинки успішно пройшли крізь десятиліття і спокійно висять собі на хвойних гілках в очікуванні свята.

Особливим і урочистим став момент, коли на ялинці засвітилися різнобарвні вогники гірлянди.

Дітей та батьків, які прийшли на захід, привітала директор Переяслав-Хмельницького МЦСССДМ Людмила Борисюк. Вона подякувала майстрині за змістовну розповідь та цікавий майстер-клас, привітала присутніх з наближенням новорічних свят і побажала миру, здоров’я й достатку кожній родині, вручила дітям новорічні подаруночки.

Інф. https://www.facebook.com/groups/550350782159590/?fref=nf (Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді).