У НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ВІДБУВСЯ VI-ИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ МАЙСТРІВ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ «ПЕРЕЯСЛАВСЬКИЙ ЯРМАРОК»

28 вересня 2019 року в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбувся VI-ий Всеукраїнський фестиваль майстрів народної творчості «Переяславський ярмарок».

У день Фестивалю на відвідувачів чекало справжнє «містечко-майстрів». Близько 100 майстрів народної творчості завітали на ярмарок з Борисполя, Василькова, Іванкова, Києва, Косова, Луцька, Полтави, Переяслава-Хмельницького, Рівного, Сміли, Черкас, Чернігова, щоб презентувати свої роботи та провести майстер-класи.  Цікавих майстер-класів на святі було безліч, це і гончарство, ткацтво, писанкарство, петриківський розпис, ліплення глиняних свищиків, розпис імбирних пряників, розпис глиняних іграшок, розпис еко-торбинок, розпис хною, аквагрим, вибійка, виготовлення прикрас та пов’язування хусток.

На Фестиваль завітали вихованці, викладачі та керівник Професійно-технічного училища №79 смт. Петриківка, Дніпропетровської області, які проводили майстер-класи з петриківського розпису.

На подвір’ї садиби заможного селянина-промисловця кожен бажаючий мав змогу спробувати як можна за допомогою ручних жорен та ступи перемолоти зерно на борошно. Бажаючих виявилося досить багато.

Також на гостей та учасників Фестивалю чекали фотозони на різний смак та вподобання. 

Цьогоріч, VІ-ий Всеукраїнський Фестиваль майстрів народної творчості зібрав справжнє сузір’я народних талантів та об’єднав людей різних поколінь.

Урочисте відкриття фестивалю розпочалося під звучання Гімну України. 

Ведучі Фестивалю, Дует «SteZaK», презентували гостям прем’єру пісні «Гімн музею», музика Олега та Катерини Малик, слова Анни Петруні. Творча робота над аранжуванням пісні  велася впродовж 2018-2019 років.

Свій творчий запал гостям Фестивалю на головній сцені дарували вокальні, танцювальні колективи та окремі виконавці: Народний художній колектив танцю «ТАІР» Позашкільного навчального закладу «Багатопрофільний молодіжний центр» з міста Черкаси (керівник Тамара Нестеренко), Народний аматорський колектив «Мальви» з Чернігівської області (керівник Микола Сидоренко), жіночий фольклорний колектив «Солоспів» з Полтавської області (керівник Тетяна Ігнатович), дитячий фольклорно-театральний колектив «Квітка –Сонця» Комунального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості з міста Харкова (керівник Діана Сокол), Аматорський хор «Родина» з Київської області, Білоцерківського району (керівник Владислав Гальченко), жіночий колектив «Оксамит» з Полтавської області (керівник Тетяна Ігнатович), вокальний жіночий ансамбль «Ковалівчанка» з Черкаської області (керівник Тамара Натура), троїсті музики з Черкаської області (керівник Олександр Натура), Народний аматорський фольклорний колектив «Сіверяни» Чернігівського Міського Палацу культури (керівник Ольга Коцур), Народний вокальний  ансамбль «Рідня» з міста Києва (керівник Юрій Чуприна), Народний аматорський хор «Лісова пісня» з села Лісники, Києво-Святошинського району (керівник Валентин Сластьон), Народний фольклорний гурт «Калита» Чернігівського Палацу Культури, керівник Оксана Пронченко, Вокальний ансамбль «Мереживо» з Полтавської області (керівник Валентина Литвиненко), Народний аматорський хоровий колектив «Калинові дзвони» Київської області (керівник Микола Куценко), Народний вокальний ансамбль «Осіннє золото» з Київської області (керівник Леонід Мартиненко), Народний аматорський фольклорний колектив «Строківчанка» з Київської області (керівник Світлана Сахно), Фольклорний ансамбль «Горлиця» з Київської області (керівник Віталій Серга), Народний ансамбль Козацької пісні «Надвечір’я» з Київської області (керівник Леонід Мартиненко), Фольклорний народний колектив «Калина» з Черкаської області (керівник Віра Лобунець), Фольклорний ансамбль «Калиновий цвіт» з Черкаської області  (керівник Неля Кирдода), Зразковий колектив народного танцю «Надія» з Рівненської області (керівник Надія Одарчук), Дитячий фольклорний колектив «Калинята» з Черкаської області (керівник Віра Лобунець), Вокальний аматорський колектив «Дівчата з Левади» з Київської області (керівник Віталій Серга), Дитячий танцювальний колектив «Свиридяночка» з Полтавської області (керівник Валентина Литвиненко), Дует «SteZaK» з міста Києва, Марія Самовол з Черкаської області (керівник Наталія Самченко), Віталій Кормільцев з Київської області (керівник Микола Куценко).

На окремій локації, у дворі заможного селянина-землевласника, свій виступ презентувала співачка TANYA з міста Києва, яка виконувала під супровід фортепіано не лише відомі хіти, а й власні пісні.

Окремої уваги заслуговував виступ Чоловічого гурту «Козацькі забави» з міста Києва (керівник Андрій Верес) – хедлайнери Фестивалю майстрів народної творчості «Переяславський ярмарок», які не залишили байдужими гостей  та учасників свята.

На головній сцені презентували свої унікальні проєкти «Гадяцька сорочка» та «Від лялі до кралі». Учасники проєкту «Гадяцька сорочка», які завітали з різних регіонів України, продемонстрували дефіле відшитих сорочок по зразках фондової колекції Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Проєкт «Від лялі до кралі» представив глядачам показ автентичного українського вінка для дівчат та наречених від майстринь Черкащини: Галини Тимошенко, Олени Почтарьової та Олени Афанасенко.

Того ж дня у Музеї декоративно-ужиткового мистецтва Київщини було відкрито для відвідувачів виставку  авторських вінків та представлено фотопроєкт «Від лялі до кралі» від фотографа Світлани Задоровської. Виставка чекатиме на своїх відвідувачів до 14 жовтня 2019 року.

На Фестивалі панувала тепла затишна сімейна атмосфера та приємне спілкування!

Учасники Фестивалю були нагороджені дипломами VI Всеукраїнського Фестивалю майстрів народної творчості «Переяславський ярмарок». А після виступів учасники смакували переяславською кашею.

Всі учасники та гості Фестивалю отримали гарний настрій та позитивні емоції, оскільки їх дарували нашим гостям талановите подружжя – Олег та Катерина Малики.

Завідувач відділу екскурсійно-масової роботи                                    Світлана Микитченко