МАЙСТЕР-КЛАС З ВИШИВКИ У МЕМОРІАЛЬНОМУ МУЗЕЇ Г.С. СКОВОРОДИ

27 липня в приміщенні  Меморіального музею Г.С.Сковороди було проведено майстер-клас з вишивки. Учасниками майстер-класу стали співробітники НІЕЗ «Переяслав» та жителі міста.

Вишивка – це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу. Численні орнаментальні зображення тварин, птахів, рослин, дерев, квітів стверджують, що наші предки обожнювали їх, опоетизовували природу не лише у фольклорі, а й у декоративному мистецтві. Вважається, що основне призначення вишивки – прикрашання одягу та інтер’єрно-обрядових тканин, та насправді вишивка несла і несе більш окультний характер. Це в першу чергу обереги від усього поганого, а саме: від блискавки, від бездітності, від не врожайності, від нещастя, уроків та інших чар зловмисних людей.

Дивовижно, та українським майстриням відомо близько 250 видів вишивальних швів, які базуються на 20 техніках. Майстриня-вишивальниця з Києва Тетяна Серебреннікова розповіла присутнім про символіку елементів орнаменту давньої вишивки, техніки вишивання, традиції фарбування ниток для вишивки. Майстриня дала слушні поради щодо вибору тканин та ниток для майбутніх вишитих виробів, продемонструвала їх зразки. Традиційно учасники майстер-класу освоїли нову техніку вишивки – лічильну гладь.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»                                  Тетяна Радіоненко