МУЗЕЮ КОБЗАРСТВА – 30 РОКІВ

Серед музеїв Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» особливе місце посідає Музей кобзарства. Він гостинно відкрив двері для відвідувачів 4 березня 1989 року, коли прогресивна спільнота відзначала 175-у річницю від дня народження генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка. Музей знаходиться в історичній частині міста Переяслава-Хмельницького – в будівлі, яка споруджена 1904 року на кошти купця Архипа Мусійовича Марченка.

Генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» тих років – Герой України Михайло Іванович Сікорський, був у добрих приятельських стосунках із Григорієм Кириловичем Ткаченком – відомим художником, хранителем кобзарської традиції, наставником молодих кобзарів, майстром реконструкції старосвітської бандури, архітектором, художником. Саме Георгію Ткаченку належить ідея створення Музею кобзарства в Переяславі, яка була втілена в життя колективом музейних працівників

З нагоди 30-річчя відкриття Музею кобзарства НІЕЗ «Переяслав», 20 березня 2019 р. на базі закладу було проведено міжнародний науково-практичний семінар «Кобзарство від витоків до сьогодення». З вітальним словом до його учасників звернулися: Олександр Колибенко, заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з наукової роботи, Андрій Коркач, перший заступник голови Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації та Іван Якименко, міський голова Переяслава-Хмельницького 2006-2010 рр. Із нагоди ювілею Андрій Коркач передав вітання від Віталія Яреми, народного депутата Верховної Ради України VІІ скликання та передав від нього музейному підрозділу принтер як дарунок.

Серед учасників семінару були: Микола Товкайло (цех майстер Київського кобзарського цеху), Ігор Безвербний (братчик Київського кобзарського цеху), Василь Жованик (учень Київського кобзарського цеху), Ілля Черницький (майстер музичних інструментів), Сергій Перехожук (майстер музичних інструментів). Вони у свої доповідях детально зупинились на деяких аспектах такого унікального явища української етнокультури як кобзарство, та розповіли про особливості виготовлення кобзарського інструментарію.

Спогадами про створення музейної експозиції поділилися ветерани музейної справи: Валерій Мормель, Лариса Годліна, Ніна Захарчук, Валентина Нікітіна, Микола Сидоренко. У ході роботи семінару була озвучена доповідь Віктора Мішалова, австралійця українського походження, який проживає наразі в Канаді, але вже 50 років не розлучається з бандурою.

Плідна робота наукового форуму дала можливість підвести підсумки багаторічної роботи по створенню та удосконаленню експозиції Музею кобзарства та окреслити напрямки подальшої наукової, науково-освітньої та експозиційної роботи музейного підрозділу.

Завідувач НДС «»Музей кобзарства»                                                                     Світлана Тетеря