У МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ВИГОТОВЛЯЛИ РОДИННИЙ ОБЕРІГ

24 лютого 2019 р. у Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» було започатковано новий науково-освітній проект «У музейному колі. Зберігаємо традиції». У його рамках у цей день, за давніми народними традиціями, виготовляли родинний оберіг – ляльку-мотанку. На захід до музейної аудиторії завітали представники переяславської громади, вихованці освітніх установ міста та музейні працівники.

Організатори проекту, Дмитро Тетеря, завідуючий науково-дослідним відділом археології НІЕЗ «Переяслав» та Валентина Білоусько, молодший науковий співробітник відділу, ознайомили гостей із історією творення ляльки-мотанки, яка сягає далекого минулого. Її праобраз простежується через керамічну пластику давніх трипільців-землеробів, що заселяли простори сучасної України більше п’яти тисяч років тому. Одне із найважливіших і визначальних місць у віруваннях трипільців належить Великій Богині-Матері – символу материнства, родючості. В цьому образі жіночого начала яскраво відображено уявлення давніх землеробів про відроджувальні функції Землі та жінки. Цей образ ототожнювався із глиняними скульптурами. Досягнення матеріальної і духовної культури трипільців підтримувалося і продовжувалося представниками наступних культур і в трансформованому вигляді дійшли до наших днів. Зокрема, й у традиції виготовлення ляльки-мотанки.

Саме антропоморфні трипільські скульптури дають змогу проводити паралелі з лялькою-мотанкою. Мотанка створювалась шляхом намотування-накручування-зав’язування тканини і ниток, вплітання сухих трав, квітів, зерна. Вона схожа на свою керамічну попередницю, яка робилася з глини і в неї також додавали зерно, борошно.

Під час проведення майстер-класу із створення ляльки-мотанки Валентина Білоусько розповіла про її конструктивні й регіональні особливості, обрядове та сакральне навантаження. Кожен учасник дійства створив власний оберіг для своєї родини та дому.

Молодший науковий співробітник НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»                         Валентина Білоусько