ВОЇНИ-АРТИЛЕРИСТИ СЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ «УКРАЇНСЬКА ПИСАНКА»

ВОЇНИ-АРТИЛЕРИСТИ СЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ «УКРАЇНСЬКА ПИСАНКА»

21 січня 2019 р. лекцію для воїнів 43-ї окремої артилерійської бригади, що дислокується у с. Дівички, прочитав завідувач НДС «Музей М.М. Бенардоса» к. і. н., с. н. с. Віктор Миколайович Ткаченко.

Під час лекції-презентації слухачі дізналися про джерела писанкарства, легенди пов’язані з появою писанок тощо.

Лектор розповів яка різниця між крашанкою та писанкою, продемонстрував види писанок, виготовлені різними техніками: під мармур, дряпанка, дво- та багатоколірна писанка, травлення кислотою та виготовлені методом відбілювання. Він відзначив, що окрім традиційних писанок, розписаних на курячому яйці, існують і писанки-мальованки, що набули поширення у 70-80-х рр. ХХ ст. у зв'язку із забороною радянською владою традиційної писанки як релігійного символу Воскресіння Ісуса Христа.

Доповідач зазначив, що писанки на території України існують давно. Ще в давньоруський час поширеними були керамічні писанки, які були відповідно орнаментовані. А нещодавно у Львові знайшли писанку ХVI ст., виготовлену з гусячого яйця.

Лектор також розказав, що необхідно мати для виготовлення традиційного великоднього яйця, які орнаментальні мотиви використовують під час розпису, як різняться між собою писанки, виготовлені у різних етнографічних регіонах України.

На завершення промовець повідав про традиційні ігри та звичаї, пов'язані з використанням великодніх яєць.

Весь процес розповіді супроводжувався показом слайдів.

Військовослужбовці подякували співробітнику Заповідника за прочитану лекцію та нагородили його щирими оплесками.