ПЕРЕЯСЛАВСЬКІ ЛІЦЕЇСТИ ПРОСЛУХАЛИ ЛЕКЦІЮ ПРО ДАВНІХ ЗЕМЛЕРОБІВ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

18 грудня 2018 року для учнів 10 класу Комунального закладу Київської обласної ради «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот», завідувачем науково-дослідного відділу археології Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Дмитром Тетерею, було прочитано лекцію «Давні землероби Переяславщини».

У ході лекції слухачі дізналися, що ранньоземлеробські часи на території Переяславщини, пов’язані з поширенням тут наприкінці ІV тис. до н. е. пам’яток трипільської культури. У цей час племена трипільців-землеробів просуваючись із заходу на схід перейшли на лівий берег Дніпра. Кілька десятків їх поселень виявлені дослідниками-археологами в Баришівському, Бориспільському, Броварському та Переяслав-Хмельницькому районах Лівобережної Київщини. На сьогодні біля самого Переяслава відомо 6 поселень ранніх землеробів. На деяких із них археологами НІЕЗ «Переяслав» проведено археологічні розкопки, матеріали яких дають можливість відтворити господарство, побут, вірування населення Переяславщини тих часів, на що й було звернуто основну увагу вихованців ліцею.

 Ліцеїстів також було ознайомлено з джерельною базою по вивченню дописемних періодів історії, методикою польових археологічних досліджень та реконструкціями за археологічними артефактами. Використовуючи мультимедійні засоби, лектором було продемонстровано археологічні артефакти часів трипільської культури знайдені на трипільських поселеннях, зокрема і Переяславщини.

Завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав»                               Дмитро Тетеря