У МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ МИХАЙЛО ВІДЕЙКО ПРОЧИТАВ ЛЕКЦІЮ «ТРИПІЛЬСЬКІ ВІЙНИ»

14 грудня 2018 р. до Музею трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», у рамках проекту «Музейні гостини з археологом», завітав відомий вчений-археолог, доктор історичних наук, завідувач науково-дослідної лабораторії археології Київського університету імені Бориса Грінченка Михайло Відейко. У музейні аудиторії він прочитав лекцію «Трипільські війни», слухачами якої стали учні 10 класу Переяслав-Хмельницької гімназії, науковці Заповідника, студенти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Трипільська культура, що побутувала в період з кінця VІ до початку ІІІ тис. до н.е. на значних просторах південно-східної Європи, залишила яскравий слід в історичному розвитку європейського континенту. Багато сторінок із історії трипільського суспільства й сьогодні залишаються маловідомими й загадковими. До них відноситься і військова справа тої доби.

Саме цю тему детально й розкрив у своїй лекції-дослідженні Михайло Відейко. На початку виступу він зазначив, що джерелами для вивчення історії військової справи трипільців є археологічні матеріали та знахідки: предмети озброєння, рештки давніх укріплень, сліди військових дій на поселеннях, антропологічні й іконографічні матеріали, а також дані про їх планиграфію й картографування. На цих матеріалах із залученням етнографічних даних лектор яскраво й змалював військові баталії в часи трипільців-землеробів.

Лекція супроводжувалася відео-рядом зображень-реконструкцій зброї, укріплень поселень, обладунку воїнів трипільських часів, авторства Михайла Відейка. По закінченню виступу, всі бажаючі мали можливість задати запитання та отримали на них вичерпні відповіді від Михайла Юрійовича.

Завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав»                            Дмитро Тетеря