СПІВПРАЦЯ НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ТА ФОНДУ «РІДНА КРАЇНА» НА НИВІ ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ТРАДИЦІЙ

Одним із основних завдань Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» є забезпечення охорони, збереження та популяризації пам’яток культурної спадщини, розташованих на його території. Для виконання цього завдання заповідник удосконалює та розширює просвітницьку, популяризаторську, туристичну діяльність, постійно проводить різноманітні культурно-мистецькі заходи, розробляє та впроваджує нові музейно-освітні програми та займається відродженням української народної обрядовості.

Прикладом одного з таких заходів стало молодіжне етнографічне дійство «Андрію, Андрію, я тобі коноплі сію…», проведене заповідником 12 грудня 2018 року на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Сценарій цього дійства було розроблено науковими співробітниками Музею обрядів НІЕЗ «Переяслав» Світланою Зубер та Світланою Захарченко, а акторами, які безпосередньо відтворювали давній народний обряд гадання на Андрія, виступили учні ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти».

Співпраця НІЕЗ «Переяслав» з названим навчальним закладом , як і з іншими навчальними закладами нашого міста, дозволяє не тільки відроджувати народні звичаї та обряди, але й популяризувати їх у молодіжному середовищі, одночасно виконуючи важливу національно-патріотичну місію. Мільйони вітчизняних телеглядачів змогли побачити це етнографічне дійство завдяки телеканалу ICTV, який продемонстрував його. Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» висловлює щиру подяку засновнику фонду «Рідна країна», відомому громадському та політичному діячеві Миколі Володимировичу Томенку за сприяння в організації зйомок цього дійства.

У той же день, 12 грудня, Микола Володимирович Томенко відвідав єдиний у світі Музей кобзарства НІЕЗ «Переяслав». З ініціативи генерального директора заповідника Олексія Михайловича Лукашевича та за підтримки Миколи Володимировича Томенка для цього закладу було презентовано виготовлену відомим бандуристом, цехмайстром Київського кобзарського цеху Миколою Тихоновичем Товкайлом старосвітську діатонічну бандуру. Цей власноруч виготовлений ним інструмент, як і ліра, виготовлена ним та передана до цього музею раніше, на відміну від інших експонатів музею – автентичних інструментів, що належали бандуристам та кобзарям ХІХ–ХХ століть, може використовуватися для безпосередньої гри на ньому та популяризації кобзарства. Виступаючи перед численними шанувальниками кобзарського мистецтва, які зібралися у цей день у Музеї кобзарства, Микола Володимирович Томенко зазначив: «Задум наш такий – ця народна бандура стає діючим експонатом, який може спробувати кожен відвідувач. Отож, пропагуємо нашу культуру і традиції та змінюємо музеї, в яких до експонатів можна і треба торкатись!»

На закінчення заходу, Микола Тихонович Товкайло виконав на новій бандурі декілька козацьких дум, продемонструвавши присутнім унікальну техніку гри на цьому інструменті, збережену завдяки бандуристам попередніх поколінь.

Більше фото: https://drive.google.com/open?id=1AX6jEu9HZ51FMXImWWKUNgUVeATvTWN3

Відео про захід: https://www.youtube.com/watch?list=PLzOBGkfNXNiITgF-dncqILIYnDUSSrMgk&v=g0X-WGCZ2o8