У НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» СВЯТКУВАЛИ ПОКРОВУ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ ТА ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА

14 жовтня 2018 року в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відсвяткували свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисника України.

Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Божа Матір Покрова вважалася покровителькою запорозьких козаків. Головним храмом на Січі був Покровський, і престольне (храмове) свято відзначали відповідно 14 жовтня. Козаки, ідучи у похід, брали з собою образок Покрови як священний оберіг. Пресвяту Богородицю Покрову також вшановували жінки, вважаючи її своєю заступницею.

Cонячна і тепла осіння днина привабила у неділю чимало відвідувачів до музею для проведення незабутнього вихідного та святкування релігійного, національного та родинного свята Покрови, Козацтва та Захисника Вітчизни.

У день свята ніхто не нудьгував. Усі бажаючі мали можливість переглянути святкову програму від фольклорних колективів, дитячих гуртів та солістів, бо звучала того дня як патріотична, козацька пісня, так і лірична, українська жартівлива, яка запрошувала всіх гостей до танцю.

Свої привітання зі святом Покрови гостям дарували: дитячий гурт «Лебеді» Балаклеївського сільського Будинку культури Черкаської області (керівник Інна Живиця), чоловічий вокальний дует «Передзвін» Маяківського сільського клубу Полтавської області (керівник Юрій Колесник), зразковий дитячий фольклорно-етнографічний ансамбль «Світлячок» з села Скориківка Черкаської області (керівник Валентина Пономаренко), які завітали до нас з обрядодійством – дитяча «Толока», під назвою «Гуртом легко й батька бити», чарівна солістка естрадної пісні Балаклеївського сільського Будинку культури Черкаської області – Наталія Волинець (керівник Лариса Зоріна), Народний аматорський ансамбль «Берегиня» Оржицького районного Будинку культури Полтавської області (керівник Олександр Пилипенко), родинний фольклорний аматорський колектив Балаклеївського сільського Будинку культури (керівник Галина Задорожня), талановита та активна учасниця наших заходів з села Гельмязів Черкаської області – Самовол Марія, фольклорний ансамбль козацької пісні «Надвечір’я» з села Пологи-Чобітьки Переяслав-Хмельницького району Київської області та аматорський фольклорний колектив Балаклеївського сільського Будинку культури «Срібляни» (керівник Олександр Жиранда). Дякуємо всім небайдужим за популяризацію народної пісні та збереження традицій українського народу.

Традиційно на святі проходив ярмарок майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з Київської, Черкаської, Полтавської областей та міст Києва і Переяслава-Хмельницького. На ярмарку кожен бажаючий знайшов товар на свій смак, а не ліниві навіть отримали майстер-клас з гончарства, повчилися ткацтву та іншому ремеслу.

На свято до музею завітали козаки та козачки «Козацького Лицарського клубу» міста Фастова. Завдяки тренерам клубу свято набуло справжнього козацького духу. На сцені звучали привітання зі святом та українська пісня від козацького отамана Олега Чернишенка, розповіді про козаків та зброю, влаштовувалися показові виступи з самозахисту та бойових мистецтв.

На обладнаному майданчику всі бажаючі з тренерами «Козацького Лицарського клубу» Олександром Максименком, Олександром Крушинським, Олександром Ільїним, Олегом Чернишенком, інструктором клубу Інною Кухарською та іншими, мали можливість спробувати свої сили та спритність у метанні сокир та ножів, стрільбі з лука, поєдинку на шаблях, козацьких забавах та оглянути музей козацької зброї.

А також зі святом Покрови та Козацтва привітали всіх гостей гучним пострілом козацької гармати!

Під час свята бажаючі мали можливість спробувати традиційну козацьку страву – козацький куліш.

Свято вдалося на славу, всі присутні отримали справжнє емоційне задоволення.

А піднесений настрій та щирі посмішки дарували чарівні ведучі – Олег Малик та Катерина Денисенко.

 

Завідувач відділу екскурсійно-масової роботи         С. Микитченко.

Фото за посиланням:

https://drive.google.com/drive/folders/1A2IcH5Nis5eCBaPwIcBkCsUqXYMS2nau?usp=sharing