У МУЗЕЇ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ СЕРЕДНЬОЇ НАДДНІПРЯНЩИНИ ВІДБУЛАСЯ ЛЕКЦІЯ-ЕКСКУРСІЯ «ВНЕСОК М.І.СІКОРСЬКОГО В СТВОРЕННЯ КОМПЛЕКСУ АРХІТЕКТУРНИХ ПАМ’ЯТОК МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ»

4 жовтня 2018 року учні 6-х і 9-х класів Переяслав-Хмельницької ЗОШ І-ІІІ ст. №7 завітали до Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав», де послухали лекцію-екскурсію на тему «Внесок М. І. Сікорського в створення комплексу архітектурних пам’яток Музею історії Української православної церкви».

Учні дізналися про життєвий шлях людини, яка змінила образ древнього Переяслава ‑ видатного музейника, краєзнавця, пам’яткоохоронця Михайла Івановича Сікорського. Під час розповіді лектор продемонструвала світлини різних періодів життя М. І. Сікорського.

Особливе враження у відвідувачів викликала розповідь про історію перевезення і встановлення на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини таких пам’яток сакральної дерев’яної архітектури: церква Покрови Пресвятої Богородиці 1606 р. із с. Острійки Білоцерківського р-ну Київської обл., Покровська церква 1774 р. із с. Сухий Яр Ставищенського р-ну Київської обл., дзвіниця 1760 р. із с. Бушево Рокитнянського р-ну Київської обл.

Учні з цікавістю оглянули кам’яні і дерев’яні хрести, які знаходяться на козацькому цвинтарі, ознайомилися з експозицією церковної сторожки, дізналися про непросту історії пошуку цієї пам’ятки. Діти з захопленням відвідали двір священика.

Ознайомившись із пам’ятками, вислухавши розповідь лектора школярі в повній мірі зрозуміли, яку титанічну працю здійснили М. І. Сікорський і його однодумці-музейники, щоб зберегти для наступних поколінь пам’ятки сакральної архітектури.

Молодший науковий співробітник НДВ «Музей історії архітектури Середньої 

Наддніпрянщини нового та новітнього часу»                                                          С. М. Авраменко