Лекція-екскурсія «Музей козацької слави. Роботи Василя Завгороднього та Михайло Сікорський»

3 жовтня 2018 року в «Музеї козацької слави. Роботи Василя Завгороднього» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» було проведено лекцію-екскурсію «Музей козацької слави. Роботи Василя Завгороднього та Михайло Сікорський». Вона приурочена до заходів по вшануванню пам’яті патріарха музейної справи, Героя України Михайла Івановича Сікорського (13.10.1923 – 27.09.2011). Слухачами лекції були учні 8 гуманітарного класу  Переяслав-Хмельницької гімназії (керівник – вчитель історії Лубська Тетяна Петрівна).

Під час лекції-екскурсії Світлана Пригонюк розповіла присутнім про подвижницьку діяльність видатного творця переяславських музеїв М. І. Сікорського,  про знайомство та дружбу двох непересічних особистостей – музейника й історика Михайла Сікорського та художника і співака Василя Завгороднього.

В ході лекції учні ознайомились із експозицією «Музею козацької слави. Роботи Василя Завгороднього», ідея створення якого належить Михайлу Івановичу, прослухали пісню композитора Ігоря Шамо на слова Дмитра Луценка «Як тебе не любити, Києве мій» у виконанні Василя Завгороднього і Українського народного хору ім. Григорія Верьовки (запис 1964 року).

Учасники лекції побували в музейній кімнаті, в Музеї «Заповіту» Т.Г. Шевченка, у якій Михайло Сікорський проживав із 1951 по1965 рік та поклали квіти до меморіальної дошки.

Молодший науковий співробітник НДВ «Музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка»            С.П. Пригонюк