ЕКСПОЗИЦІЯ МУЗЕЮ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ПОПОВНИЛАСЯ СКУЛЬПТУРНИМ ПОРТРЕТОМ ВІКЕНТІЯ ХВОЙКИ

28 вересня 2018 р. у Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулася презентація бюсту «Вікентій Хвойка», який надалі доповнить музейну експозицію. Захід пройшов у рамках днів пам’яті Героя України, будівничого переяславських музеїв Михайла Івановича Сікорського та з нагоди 125-річчя відкриття трипільської культури.

Ім’я Вікентія В’ячеславовича Хвойки належить до піонерів і фундаторів української археології. Він збагатив археологічну науку України, відкривши цілу низку нових давніх культур. Йому належить першість відкриття й культури прадавніх землеробів-трипільців, що заселяли простори південно-східної Європи більше п’яти тисяч років тому. Крім археології Вікентій Хвойка багато часу та сил присвятив музейній справі. Зокрема, приклав багато зусиль для заснування та розбудови Київського міського музею старожитностей та мистецтв. Про науковий та творчий доробок відомого дослідника розповідає один із розділів експозиції Музею трипільської культури, у якому особливу роль відіграють експонати безпосередньо пов’язані з дослідником.

Автор скульптури «Вікентій Хвойка» заслужений художник України, член Національної спілки художників України, Лауреат премії імені Івана Сошенка, директор Переяслав-Хмельницької художньої школи Степан Юхимович Куций. На сьогодні він є автором представницької галереї портретної скульптури: Арсеній Берло, М.Грушевський (2002 р.), Т. Шевченко (2003 р.), О. Бодянський (2003 р.), М. Максимович, М. Сікорський (2005 р.), Н. Лівицька-Холодна (2006 р.) О. Кониський (2006 р.), М. Маркевич (2007 р.), Г. Сковорода, А. Солов’яненко (2009 р.), І. Марчук (2010 р.), А. Ахматова (2011 р.). Його роботи експонують у музеях Черкас, Хмельницького, Запоріжжя, Чигирина, Переяслава-Хмельницького.

У колекції НІЕЗ «Переяслав» до сьогодні знаходилося сім робіт Степана Юхимовича. Першим твором, що з’явився у Заповіднику стала  скульптура «Сівач» (1980 р.), експонується у Музеї хліба. Монумент «Козак Мамай» (1986 р.), розміщений на подвір'ї Музею Заповіту Т. Г. Шевченка, ще одна скульптура «Козак Мамай» знаходиться в експозиції Музею кобзарства. До зібрання Заповідника також входять ще чотири роботи  портретного жанру: погрудне зображення Арсенія Берло, бюст Михайла Максимовича (2005 р.), погруддя Наталії Лівицької-Холодної (2006 р.) та бюст Героя України Михайла Сікорського (2005 р.). Серію цих робіт  поповнив  і презентований бюст «Вікентій Хвойка».

Учасниками заходу, що пройшов у музеї, стали студенти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», учні Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7, науковці НІЕЗ «Переяслав», місцеві краєзнавці. На початку презентації вірш Олега Ольжича «Археологія», який став її епіграфом, прочитала учениця Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7 Вероніка Тетеря. Музейні науковці, Дмитро Тетеря та Валентина Білоусько, ознайомили присутніх із творчим та науковим доробком Вікентія Хвойки, детально зупинилися на основних мистецьких здобутках скульптора Степана Куцого. Із слова вдячності Степану Юхимовичу за мистецький твір, що надійшов до зібрання НІЕЗ «Переяслав», звернувся заступник з наукової роботи генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Олександр Колибенко. Колега скульптора по роботі в художній школі, Ірина Кузьмицька у своїй промові охарактеризувала презентовану скульптуру з мистецького погляду. Всі присутні на завершення зустрічі побажали Степану Юхимовичу нових творчих задумів та втілення їх у нових мистецьких роботах.

Завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав»                      Дмитро Тетеря